Blogi

Chilen viinit Winestudiossa 20.9.

19 viinin setistä löytyi helposti suosikit!

20.9. maistettiin Winestudiossa huimat 19 Chilen viiniä. Kärkikahinoihin alla olevasta listasta selvisivät:

Leyda Reserva Chardonnay, Marques de Casa Concha Chardonnay, Novas Gran Reserva Pinot Noir, Küdaw Nativo País, Montgras Intriga Cabernet Sauvignon, Coyam sekä Tarapacá Gran Reserva Etiqueta Azul. Menkääs kauppaan!

Leyda Chardonnay 2015

Leyda Garuma Sauvignon Blanc 2015

Leyda Las Brisas Pinot Noir 2015

Leyda Syrah 2015

Tarapacá Gran Reserva Sauvignon Blanc 2016

Tarapacá Gran Reserva Organic 2015

Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2015

Tarapaca Gran Reserva Etiqueta Azul 2014

Montgras Intriga Cabernet Sauvignon 2015

Marques de Casa Concha Chardonnay 2016

Novas Pinot Noir 2016

Coyam 2013

Cousino-Macul Cabernet Sauvignon 2014

Cousino-Macul Chardonnay 2015

Küdaw Nativo País 2015

Küdaw Pacifico Sauvignon Blanc 2016

Mayu Riesling 2017

Mayu Carmenere 2015

Mayu Malbec 2014

Sommelierien Pohjoismaiden mestaruus meni Norjaan!

Norjan Francesco Marzola nappasi sommelierien Pohjoismaiden mestaruuden sunnuntaina 16. syyskuuta Oslossa järjestetyssä Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship -kilpailussa. Tasaväkisessä ja korkeatasoisessa finaalissa toiseksi sijoittui Ellen Franzén Ruotsista ja kolmanneksi Rasmus Lunkov Marquart Tanskasta.

Kilpailutehtäviin kuuluivat muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien tunnistaminen, juustojen ja viinien yhdistäminen, viinilistassa olevien asiavirheiden korjaaminen, Moskovan muuli -drinkin valmistaminen sekä viinikulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.

Suomea kisassa edustivat sommelierien Suomen mestari Kirsi Seppänen sekä Taneli Lehtonen.

Taneli selviytyi kisassa semifinaaliin ja totesi kilpailun olleen todella korkeatasoinen.
Kirsin osalta kilpailut jatkuvat jo ensi viikolla.
Loppuviikosta hän osallistuu Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Nuori sommelier-MM-kilpailuun.

Suomen sommelierit kisaamaan!

Kirsi Seppänen ja Taneli Lehtonen edustavat Suomea sommelierien PM-kilpailussa Oslossa!

Pohjoismaiden parhaan sommelierin tittelistä kisataan 16. syyskuuta Oslossa Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship -kilpailussa. Suomesta kilpailuun lähtevät sommelierien suomenmestari Kirsi Seppänen Deli 1909 & Wine Barista Tampereelta ja Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta. Onnea matkaan!

Somppavalta vaihtui!

             Suomen sommelierien mestarin kruunu siirtyi Taneli Lehtoselta Kirsi Seppäselle!

22.5.2018

Eilen käytiin Hotel Havenissa supertiukka finaali Suomen sommelierien kärkikolmikon kesken.

Kirsi Seppänen Tampereen Deli 1909 & Wine Barista nappasi vuoden 2018 sommelierien Suomen mestaruuden täpärästi Taneli Lehtoselta Murusta.

Semifinaaliin saakka kipusi yhdeksän kilpailijaa ja joukossa oli mukavasti myös ensikertalaisia. Yksi heistä oli juuri Samppanjamestaruuden pokannut Murun Saara Alander. Saara kisasi finaalissa Tanelin ja Kirsin kanssa ja päätyi kolmanneksi.  Lopullisia pisteitä saatiin odottaa pitkään, sen verran tasaväkinen finaalista muodostui.

Kirsi Seppänen on kisannut tästä tittelistä aiemminkin ja hänet voitti aiemmin keväällä Vuoden nuoren sommelierin tittelin. Taneli Lehtonen oli taas hakemassa hattutemppua, kolmatta mestaruutta peräkkäin. Taneli tuli kakkoseksi, ja totesi kisan jälkeen, että nyt onkin sitten syy taas kisata ensi vuonna ja aloittaa treenaus.

Finaali kulki näin: viinin dekantointi kahdelle asiakkaalle, kahden viinin tunnistaminen ja analysointi, viiden väkevän juoman raaka-aineen sekä alkuperän tunnistaminen sekä vegemenun viinien valitseminen *Michelin-ravintolassa  asiakkaalle, joka ei juo punaviiniä.

Näiden yksilösuoritusten jälkeen kaikki kaatoivat yhtäaikaisesti magnum-viinipullon 12 lasiin mahdollisimman tasaisesti.

Tuomareina kilpailussa toimivat Tampereen Viinitukku Oy:n sommelier Markku Niemi, Ravintola C:n Christina Suominen sekä Domaine Laroche-viinitilan vientipäällikkö Thibault de Lartique.

Kulta- ja hopeamitalisti lähtevät edustamaan Suomea syyskuussa sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun, joka järjestetään tänä vuonna Norjassa. Kaksikko edustaa Suomea myös muissa tulevissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Lämpimät ja ansaitut onnittelut kovasta kisasta kaikille kolmelle! 


Riesling-sokko Winestudiossa 17.5.

Ja ne parsat!

Meillä oli tänään Winestudiossa sellainen Riesling-setti, että oksat pois, vaikka itse sanonkin!

Ensin koukattiin maistamassa viinejä Saksan Rheinhessenistä ja Moselista, sitten Chilen kautta uudelleen Moseliin tutkailemaan yhden talon eri klassisia tyylejä, jonka jälkeen mutka Yhdysvaltoihin ja lopuksi oli vuorossa Alsace.

Viinit maistettiin kolmen setin kaatoina ja parsaa maistettiin kolmella tapaa:

Parsa-halloumi-melonisalaattia, uunipaahdettua parsaa fetan ja hasselpähkinöiden kanssa sekä parsaa parmankinkulla. 

Voittajat olivat jokaisessa kaadossa ylivoimaisia:

Nik Weis Selection Urban Riesling 2016 Mosel

Dr Thanisch Riesling Kabinett Trocken 2015 Mosel

Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2014 Alsace

Ja kaadot löytyvät tästä:

Herres Riesling Extra Trocken, Saksa alkukuohuva, 11,95€

1.Tussock Jumper Riesling 2016, Rheinhessen, Saksa, 11,30€

2.Gysler Sandstein Riesling Trocken 2016, Rheinhessen, Saksa, luomu, 14,99€

3.Nik Weis Selection Urban Riesling 2016, Mosel, Saksa, 13,99€

4.Emiliana Novas Gran Reserva Riesling 2016, Bio Bio, Chile, luomu 13,49€

5.Sibaris Special Edition Single Vineyard Lag Gaviotas Riesling 2016, Chile, San Antonio, 13,99€

******

6.Dr Thanisch Riesling 2016, Mosel, Saksa, 14,98€

7. Dr Thanisch Riesling Kabinett Trocken 2015, Mosel, Saksa, 20,00€

8.Dr Thanisch Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese Trocken 2014, Mosel, Saksa, 32,94€

9. Dr Thanisch Riesling Kabinett 2015, Mosel, Saksa, 20,00€

10. Dr Thanisch Doctor Riesling Kabinett 2013, Mosel, Saksa, 39,89€

*********

11. Kungfu Girl Riesling 2016, Washington, Yhdysvallat, 15,90€

12.Jekel Riesling 2015, Kalifornia, Yhdysvallat, 17,39€

13. Domaine Zinck Riesling Prestige 2016, Alsace, Ranska, 15,48€

14. Trimbach Riesling Réserve 2015, Alsace, Ranska, 23,48€ 

15. Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2014, Alsace, Ranska, 29,49€

16. Gustave Lorentz Grand Cru Kanzlerberg Riesling 2010, Alsace, Ranska, 33,90€

Ensi viikolla maistetaan vielä kesäviinit 24.5. ja kahdelle löytyy enää paikka, kunnes tupa on täynnä. Syksy on sitten Chileä, Yhdysvaltoja, Italiaa ja ties vaikka mitä, pysy kuulolla!

Lohenpunaisia helmiä kesää odotellessa


Kevään kylmyydessä kärvistellessä on tullut maisteltua grillailun ohessa roseeviinejä, että saisi edes vähän tuntumaa kesään. Alkon tilausvalikoimassa muhii monta mahtavaa viiniä, joita kannattaa kokeilla.

Tällä setillä pitäisi päästä kesätunnelmaan, satoi tai paistoi!

Aloitus - Moët & Chandon Rosé Impérial Champagne Brut, 54,90€ vakiovalikoima. Tähän en etsi ruokaa, vaan nautin sen kunniaksi, että pääsen saareen ensi kertaa tänä vuonna. Sopii myös vappupäivän aamuun. Kuiva, 9g/l sokeria, punamarjainen, hapokas ja sitruksinen samppanja on toki mainio juoma vaikka suolaisille tapaksille tai grillatulle kalalle.

Gratien & Meyer Crémant de Loire Cuvée Rosé Brut, 13,90€, on Alkon tilausvalikoimassa ja samalla kannattaa tilata myös talon elegantti valkoinen crémant. Molemmista viineistä löytyy Cabernet Francia, joka hienon hapokkuuden kanssa antaa niille napakkaa rakennetta. Oivat juomat Ullanlinnanmäelle picnic-eväiden seuraksi.

Vappupäivästä tuleekin mieleen Pokku Berglund, jolta tulee mäellä aina pummattua Château Carsinin Roseeta, oman pullon saa tilausvalikoimasta hintaan 14,98€. Tätä Merlot, Carmenère, Malbec-blendiä aion tarjota raparperi-chilimarinoitujen ribsien kanssa.

Kevään upeimpia uutuusviinejä Grenache Gris´tä on Gem Rosé Languedocista 12,98€, saatavilla verkkokaupasta taas 16.5. Viini on ylittänyt odotukset - pullo on kaunis kuin koru, mutta viini itsessään on minusta varsinainen helmi. Sitruksinen, raikas ja punamarjainen, tyylikäs rosee, jota aion nyt kokeilla mustekala-avokadosalaatin seuraksi.

Grillatun lohen, parsojen ja broccolinien kanssa testasin ja maistan uudelleenkin Mayun uutuusroseeta Chilestä. Carmenère-Syrah-sekoitus on runsas, kypsän marjainen ja mausteinen viini Elqui Valleysta, joka pärjää myös lihan parina. Tämä viini on myös tilausvalikoiman tuote, 10,99€.

Samaan listaan lisään vielä Charles Smithin VINO Roseen Yhdysvalloista, joka voitti hopeaa sarjassaan Vuoden Viinit 2018- kilpailussa. Jännä mansikkainen Sangiovese-rosee, vapun nakkien ja kesän grillimakkaroiden kylkeen. Hauskaa vappua!

Suomeen maailman syvin ja pohjoisin samppanjakellari!

25.4.2018

SAMPPANJA KYPSYY SUOMALAISESSA KALKKIKIVIKAIVOKSESSA

Viime viikon mahtavan Grand Champagne-tapahtuman tiimellyksessä vietiin samppanjaa kypsymään suomalaiseen kalkkikivikaivokseen Lohjalle.

Samppanjatalo Charles Heidsieck on päättänyt kokeilla, miten suomalainen Nordkalkin kalkkikaivos Lohjalla soveltuu samppanjan jälkikypsytykseen. Projekti kestää viisi vuotta, ja joka vuosi samppanjoita verrataan vastaaviin, Champagnen kalkkikiviluolissa kypsyneisiin.

Kokeilu aloitettiin 30 pullolla ja vuosittain kellariin lisätään sama määrä viiniä. Charles Heidsieckin kellarimestari Cyril Brun innostui tästä projektista, sillä kalkkikivi Lohjan Tytyrin luolassa eroaa ranskalaisesta Champagnen kalkkikivestä vain sillä, että se on kovempaa. Lisäksi Suomen kellari sijaitsee 175 metrin syvyydessä. Lämpötila on Champagnea viileämpi, viitisen astetta ympäri vuoden.

Nyt odotellaan, miten Charles Heidsieck Brut Réserve -samppanjat jakselevat vuoden kuluttua Grand Champagnen aikoihin!

 

Grand Champagne tulee taas!

Samppanjajuhlat Vanhalla 19.4.-21.4.2018

Nyt alkaa olla jo kiire lippujen kanssa, varsinkin, jos haluat osallistua upeille Master Class-luennoille!

Salissa on tarjolla 291 samppanjaa ja paikalla on huippuarvostettuja kellarimestareita, joiden kärjessä tulevat Richard Geoffroy (Dom Pérignon), Didier Mariotti (G.H. Mumm) sekä Gilles Descôtes (Bollinger).

Lippuja voi ostaa ennakkoon ceestashop.fi-verkkokaupasta ja lisätiedot tapahtumasta löytyvät grandchampagnehelsinki.fi.-sivustolta. 

Helsinkiin on saatu kupliva tapahtuma, josta voi olla todella ylpeä!

Le Fonti goes Bricco

Annankadun suositussa Bricco-viinibaarissa vietettiin eilen 20.3. Toscana-iltaa Le Fontin viinien parissa.

Tarjolla oli Le Fonti Chianti Classico Riserva- vertikaalitasting, jossa maistettiin tilan omistajan ja viinintekijän Guido Vitalin johdolla vuosikertoja 2009-2012. Lisäksi nautimme magnumpulloista Riserva-viinejä sekä tilan supertoscanalaista Fontissimoa.

Guido kertoi viinien olevan hänelle intohimon lisäksi elämäntapa ja mitäpä sitä ihminen muuta tarvitsee. 

Nuorin viini, 2012 oli klassisen viinivuoden, kylmä talvi ja kuuma kuiva kesä, satoa - tasapainoinen ja tyylikäs - monen lähiseurueen suosikki. 2011 oli hurja tykki, alkoholia 15,5%, aromeja ja hedelmää vielä vaikka muille jakaa. Laardibruschetta appelsiininkuorella ja hunajalla oli kuin tehty tälle viinille. 2011 oli Guidon mukaan kuuma ja robustien viinien vuosi, kun 2010 taas viileän vuoden tuotoksena oli elegantti ja tyylikäs (oma suosikki). 2009 kuvattiin täydellisenä vuosikertana, jolloin kaikki osui nappiin. Ja sekin maistui.

Guido käyttää kypsytykseen ranskalaista tammea, vanhaa ja uutta, määrä vaihtelee vuosikerran mukaan. Kuuma vuosikerta kestää enemmän uutta tammea, mutta sillä ei haluta meikata mitään viiniä. Hyvin oli onnistuttu.

Viinien kyytipojaksi saimme herkutella panzanolaisten kokkien, Angelo Heglinin ja Enzo Fontanin valmistamia antipasteja sekä risottoa. Jore Marjaranta soitti ja viihdytti Guidon puheiden ja maistelun ohessa, Nasta tilaisuus!
Illan oli hinta 65€ ja tällä kannattaa kyllä jo odottaa seuraavaa, toivottavasti toukokuussa! 

Italialainen uutuusviini Pasqua 11 Minutes Rosé erottuu roseeviinien joukosta elegantin makunsa ja erikoisen pullonmuodon ansiosta. Viinin etiketissä oleva latinankielinen lause Odi et Amo on roomalaisen runoilijan Gaius Valerius Catulluksen kuuluisa teos ja tarkoittaa suomeksi 'vihata ja rakastaa'.