Blogi

Lisää rosee proseccoa maistossa!

Jeio Prosecco Rosé Brut 13.11.2020

Maistossa kolmas ja tähän asti ehdottomasti paras rosee prosecco. Eivät ne ensimmäisetkään hullumpia olleet, mutta itsellä on tuo prosecco-kynnys vähän niin ja näin🥂.

Kohta alkaa kuhina, kun nämä uutuudet saapuvat Alkoihin ja ensi viikolla pitäisi ensimmäisten jo löytyä hyllyistä.

Bisol on proseccon huipputuottaja, ja siksi odotukset olivatkin korkealla. Eikä hätää, sillä viini oli todella hyvä ja tasapainoinen.

Jeio Prosecco Rosé Brut on raikas, hapokas ja metsämansikkainen, satavarma pikkujoulukauden hitti, 14,99€.


Glögistä on moneksi!

Altian uutuusglögit testissä

11.11.2020 Altian glögikoulussa!

Heti kärkeen täytyy todeta, että glögit maistuvat mainiosti myös huoneenlämpiminä. Kuohuva uutuus, Blossa Sparkling & Spices Citrus on syytä viilentää erittäin hyvin.

Blossa Sparkling & Spices Citruksesta on kaksi versiota, valkoisella etiketillä 5,5% alkoholia, 60g/l sokeria ja hinta 8,79€, sekä mustaetikettisessä 10% alkoholia, 50g/l sokeria ja hintaa 10,99€.

Blossa 20 Myntathé, 14,99€ toimii lämpimänä, viileänä ja myös mainiosti drinkkipohjana vaikkapa mojitolle.

Perusglögeistä saa taas värkättyä näppärästi jouluisen sangrian tai boolin (Perinteinen Punaviiniglögi Luomu, 8,49€ ja reilusti hedelmiä, jäitä, siideriä tai spritea tms).

Talvihetki Omena-punaherukka uutuusglögi (7,98€) on niin ikään superhyvää myös todella kylmänä ja siihenkin voi lisätä huoletta kuivaa kuohuviiniä.

Toki glögityyli on vapaa, mutta pikkuhiljaa lähes pakollinen.

Uusi, herkullinen ja matala-alkoholinen roseeviini Uudesta-Seelannista!

Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc Bright Light Alkossa 20.11.

Ensi viikolla Alkoon saapuu tunnetun laatutalon matala-alkoholinen uutuusrosee, Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc Bright Light, 13,99€. Viinissä on alkoholia vain 9,5%. Sauvignon Blanc 97,5% on saanut rinnalleen 2,5% Malbecia.

Herkullisessa roseessa maistuvat punaiset marjat, hento kirsikkaisuus ja aavistus sitrusta. Korkea hapokkuus tasapainottaa ja antaa pituutta viinille, jossa jäännössokeria on 9,8 grammaa.

Matala alkoholipitoisuus on saavutettu aikaisella poiminnallla, alkoholia ei ole siis viinistä poistettu.

Vuosikerta 2020 oli tuottajan mukaan mahtava, hedelmä on puhdasta ja laadukasta. Viini on käytetty viileässä lämpötilassa ja lopputulos on selkeä sekä raikas.

Joulun pöytään ja pikkujoulujen herkuille. Kevyessä, ekologisessa pullossa löytyy Alkosta 20.11. alkaen.

Huumorilla höystetty viini marraskuun harmauteen!

Hupsista saatana ! 11.11.2020

Tällä viikolla tuli markkinoille viini, josta takuulla joku vetää herneen nenään. Kiroileva Viini Rosé Syrah 2020 (10,90€) on litran kartonkipakkauksessa myytävä, eteläarfikkalainen laadukas ja raikas rosee, jossa maistuvat mansikat, punaherukat sekä sitrus. 

Täydellinen pikkujoulukauden ruoka- ja seurusteluviini, jonka pakkaus on Kiroileva siili- sarjakuvan Milla Paloniemen käsialaa.

Turhan usein tällaisten hauskojen pakkausten viini on aivan kuraa, mutta tämä on iloinen poikkeus. Viini on tasapainoinen ja joka euron väärti. Ilahduta kaveria!

Suositut Solo Passione-viinit saivat uuden kuosin !

11.11.2020

Suosittujen Solo Passione-viinien takaa löytyy kahden viiniperheen kiinteä yhteistyö. Sancassanin perhe on viljellyt viiniä jo toistasataa vuotta ja viininteosta vastaa Luca Degani poikiensa Ricardon sekä Lucan kanssa.

Deganin viinintekotiimin mottona on vähennä, säästä ja kunnioita (riduci, risparmia e rispetta), joka kohdistuu erityisesti torjunta-aineiden, energian sekä materiaalien käytön minimointiin. Ympäristöä kunnioitetaan luonnollisesti myös kaikessa toiminnassa.

Herkulliset ja moneen makuun sopivat viinit kannattaa muistaa joulunajan viiniostoksilla. 

Pullo 10,99€ ja hanapakkaus 35,99€ 3 l

Tuhtia garnachaa joulupöytään!

10.11.2020

Espanjan ikävään ja garnachan kaipuuseen löytyi herkullinen, tummamarjainen ja napakan mausteinen uutuusviini Espelt Solivent 2019 Empordásta, Kataloniasta. Laittaisin tämän tanniineiltaan sopuisan luomuviinin myös joulupöydän ostoslistalle, 16,89€. Sen verran on tavaraa, että maistuu myös kypsän manchegon kimpassa. 🍷🍷🍷

Winestaten jouluviinivinkit

6.11.2020 Tuomas Meriluoto esitteli suosikkinsa!

Kuohuvaksi joulun ja uudenvuoden vastaanottoon sekä ruokapöydän alkupaloille sopii palkittu, Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut, 15,48€ Uudesta-Seelannista.

Runsas ja paahteinenkin Chardonnay-viini on kypsytetty 15 kk hiivasakan kanssa ja sokeria löytyy 11g/litra. Samppanjaan tyyliltään kallellaan, mahtava hinta-laatusuhde!

Anselmann Weißburgunder Trocken 2019 on aromimaailmaltaan hillitty, keltaisten hedelmien sävyttämä, hapokas viini, joka sopii vaaleiden kalojen ja kasvisruokien kimppaan. Saksan Pfalzista, 10,99€. Menee yleisviininä läpi aterian, jos valkoviini maistuu.

Toinen monikäyttöinen ruokaviini on Erlenbacher Kayberg Riesling 2018, 12,48€, niin ikään Saksasta. Hedelmäinen, kukkainen ja sitruksinen viini on hapokas ja raikas. Molemmat valkoviinit myynnissä jouluetiketillä!

Torres Digno Cabernet Sauvignon Rosé 2020 Chilestä, 10,99€. Viini sopii mainiosti kinkulle, kalkkunalle tai pateiden seuraksi. Runsaan marjainen ja mustaherukkainen, hapokas sekä kauniin joulunpunainen viini myös seurusteluun tai kasvisruoille.

Keskivahva Masi Campofiorin (14,98€) Italiasta maistuu kirsikoille ja punaisille marjoille. Hento yrttisyys antaa lisäryhtiä maukkaalle viinille. Kelpo paistiviini tai karitsan kaveri, joka maistuu myös juustojen parina.

Juustoille ja pähkinäisille tai suklaisille jälkkäreille sopii portviini kuin nenä päähän. Dow’s Nirvana Reserve Port on puolen litran pullossa, 15,99€. Hillohedelmäinen, viikunainen ja mausteisen mehevä port sopii helposti joka makuun.

Tuomas vinkkaa viilentämään punaviinin ja portviininkin jääkaapissa. Ota 20 minuuttia ennen ruokailua huoneenlämpöön.


Kalifornian Edna Valleyn viinit Alkossa!

2.11.2020

Tänään mennään Kalifornian tunnelmissa#ednavalleyvineyard

Edna Valley Sauvignon Blanc 2018 Alkon erikoiserissä, 18,30€

ja

melko tymäkkä Pinot Noir 2017 tilausvalikoimassa, 19,98€ sienille, peuralle ja riistalinnuille.

Chardonnay tulossa tällä

viikolla, 15,90€.

Tykkään👍

Prosecco saa roseeversion!

30.10.2020

Suosikkijuoma prosecco saattaa räjäyttää pankin ja kiilata cavan ohi, kun kuohuviinistä saadaan roseeversio markkinoille parin viikon kuluttua.

Tänään oli maistossa pari ensimmäistä roseeta. Jos kaikki menee hyvin ja säännöt saadaan taivuteltua italialaisittain sopiviksi, rosee proseccot ovat markkinoilla marraskuun puolivälissä.

Vientilupa on saatu tällä viikolla ja nyt odotellaan, että pullotus saadaan ensi viikolla käyntiin. Rosee proseccon täytyy sääntöjen mukaan olla aina vuosikertaviini, Glera-lajiketta 85% ja Pinot Noiria maksimissaan 15%.

Charmat-menetelmällä valmistus ja kypsytys hiivasakan kanssa tuplasti enemmän, 60 päivää, kuin normiproseccolle. Näin viiniin saadaan enemmän intensiivisyyttä sekä hedelmäisyyttä.

Rosee prosecco ei saa ainakaan vielä DOCG-statusta. Nyt tulee siis myyntiin 2019, 2020 vuosikerran saa laittaa myyntiin 1.1.2021 jälkeen. Makeusvaihtoehtoja on kaksi, brut ja extra dry.

Tänään maistetut viinit : Casa Caneval 13,99€ ja Alkossa toivottavasti 16.11. sekä Cielo 10,99€, Alkossa arviolta 30.11. Cin cin!Rehevä uutuusviini Uudesta-Seelannista

29.10.2020

Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris 2020, 13,99€. Ruokaystävällinen, puolikuiva ja runsaan aromikas uutuusviini Alkossa.

Makumaailmaltaam rehevä, villihiivoilla käytetty viini, joka maistuu savukalan tai maustettujen kanaherkkujen parissa.

Kelpo hinta-laatusuhde👍!

Uusi verkkoherkkukauppa avattu!

29.10.2020

Buono e Gustoso - hyvää ja maukasta - korona avasi oven herkkuverkkokaupalle

Viinilasien maahantuojana aloittanut Ceesta Oy on avannut ruoka- ja herkkutuotteilleen oman Buono e Gustoso -verkkokaupan. Buono e Gustoso on italiaa ja se tarkoittaa hyvää ja maukasta. Sen valikoima koostuu eurooppalaisista, erityisesti italialaisista, perhe- ja pienyritysten valmistamista ruokatuotteista.

Tarjolla vain parasta

Buono e Gustoson valikoimaa on rakennettu pieteetillä jo useamman vuoden ajan. Laajan valikoiman keskeisin osa ovat persoonalliset käsintehdyt pastat ja laadukkaiden tuottajien extraneitsytoliiviöljyt. Näiden herkkujen tuottajat suhtautuvat ruokaan samalla rakkaudella kuin me itse. Kokonaisuudessaan verkkokaupan valikoima on suorastaan häkellyttävän laaja.

"Olemme etsineet, maistaneet ja valinneet tuotteita jo yli 50 valmistajalta, joiden kanssa meitä yhdistää rakkaus hyvään ruokaan. Valikoimassamme on vain sellaista tuotteita, joita haluamme itsekin nauttia perheen kesken tai ystävien kanssa", kertoo toimitusjohtaja Christian From.

"Maku on aina tärkein kriteeri, koska olemme ensisijaisesti herkkukauppa. Tuotteiden tulee olla valmistettu puhtaista raaka-aineista. Sen lisäksi pakkaus ja visuaalisuus ovat tänä päivänä erityisesti verkkokaupassa tärkeitä."

Nautinnollisiin ruoka- ja juomahetkiin buonoegustoso.fi

Lisätietoja

Christian From, christian.from@ceesta.com p. 040 557 3084

Taru From, taru.from@ceesta.com, p. 040 511 6132

Copenhagen Sparkling Tea

Alkoholittomat luomujuomat ruokapöytään!

Nyt ollaan jännän äärellä! Testissä Copenhagen Sparkling Tean kuohuvat teejuomat.

Maahantuojan mukaan loistava alkoholiton vaihtoehto samppanjalle, no siihen en taivu 😇, mutta muuten ovat erittäin mielenkiintoisia ja raikkaita uutuuksia.

Luomujuomiin makeus saadaan rypälemehusta (Müller-Thurgau, Riesling, Silvaner) ja niistä löytyy peräti 13 eri teelaatua. Lopputuotteessa on sokeria 55g/l. Makumaailmat ovat monipuolisia ja elegantteja.

Itse teen ja kuohuvien ystävänä tykkään näistä molemmista teekuohareista. Blå on enemmän kukkainen ja sitruksinen, kun taas Lyserødissa on runsautta sekä raikasta marjaisuutta. Jälkimaku on pitkä ja aromikas.

Rohkeasti vaan ruokien kimppaan tai hyvin jäähdytettynä sellaisenaan!

Alkon tilausvalikoimassa, 20,27€.

Pinot Noir-viikko 26.10.-1.11.2020

Saksan Spätburgunder kukoistaa Ravintola Nokassa sekä Zinnkellerissä!

26.10. pyörähtää Saksan Spätburgunder -viikko käyntiin yhdeksässä eri ravintolassa Tampereella, Turussa ja Helsingissä.

Tampereella Gastropub Tuulensuu, Henriks ja Aisti sekä Turussa Ludu, Kakolanruusu ja Viinibaari Vinho ovat mukana viiniviikossa. Helsingissä taas herkkuviinejä pääsee nauttimaan Zinnkellerissä ja Nokassa viinille rimmattujen ruokien kumppanina. Mm. Nokassa on tarjolla keittiömestari Ari Ruohon upea riistamenu, lämmin suositus!

Alkon valikoimista löytyy myös melko hyvä setti saksalaisia spätburgundereita, joten laita lihapata porisemaan ja korkkaa herkullinen viini sen kylkeen!

Viinimaailman uutiset löydät Winestudiosta Facebookissa!

Tuomas Meriluodon viinivuosi 2020

Vuoden 2020 viinitrendit: Näitä suomalaiset juovat ensi vuonna

Suomalaisten viinitrendien kärjessä ovat etenkin rennot proseccot, raikkaat punaviinit, pienemmät pullokoot sekä ympäristöystävällisesti tuotetut viinit, ennustaa Master of Wine Tuomas Meriluoto.

Tuomas Meriluoto on arvostettu viiniasiantuntija niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hän on yksi Suomen neljästä Master of Winesta, joka on viinialan kansainvälisesti arvostetuin tutkinto.

Nämä seitsemän asiaa Meriluoto ennustaa tulevan vuoden kiinnostavimmiksi viinitrendeiksi:

1) Kuohuviinit: Prosecco vie suosiota cavalta

Aikaisemmin espanjalainen cava oli suomalaisten ylivoimainen suosikki. Nyt rinnalle on alkanut kavuta italiainen prosecco. Se kosiskelee kuohuviinin ystäviä tuoreella ja raikkaalla hedelmäisyydellä.

"Proseccolla on maine helposti lähestyttävänä ja ei-niin-vakavana tuotteena, jonka vuoksi se sopii kuohuviinin ystävän valinnaksi niin juhlassa kuin arjessa", sanoo Master of Wine Tuomas Meriluoto.

Kuohuviinipullot ovat tyypillisesti hyvin koristeellisia. Se voi vaikeuttaa monen valintaa ja ymmärrystä siitä, mikä kuohuviini on hyvää ja hintansa arvoista. "Siksi selkeät laatuviinialueet sekä kuohuviniluokitukset, kuten cava ja prosecco, ovat suomalaisten suosiossa."

2) Punaviinit: Raikkaat punaviinit tulevat

Täyteläisen mehevät ja voimakkaat punaviinit ovat pitkään olleet suosituimpia viinivalintoja. Useat keveämmät ja keskitäyteläiset punaviinit tarjoavat kuitenkin kiinnostavia makuelämyksiä, joihin tarttua seuraavaksi.

"Raikkaiden punaviinien, kuten pinot noirin, paras puoli on sen helppo yhdisteltävyys ruokaan. Viinin hedelmäisyys, sopivat tanniinit ja tasapainoinen hapokkuus tekevät viinistä toimivan niin kasvis- kuin liharuokien kanssa", Meriluoto kuvailee, ja vinkkaa vielä että "Tällaisia punaviinejä muuten kannattaa viilentää aavistuksen ennen tarjoilua!".

3) Valkoviinit: Suosiossa maultaan isot valkoviinit

Riesling-rypäleestä valmistetut viinit ovat edelleen myyntitilastojen kärkipäässä. Rieslingin viime vuosien suosio ja juominen on opettanut suomalaiset siihen, että myös valkoviineissä voi olla reilusti makua ja luonnetta.

Tämä herääminen on avannut tietä muille maultaan 'isommille' valkoviineille. "Myös tammikypsytetyt valkoviinit, kuten tamminen Chardonnay, tekevät uutta tuloaan sitten 1990-luvun."

4) Samppanjaa pienviljelijöiltä

Samppanjan juomisesta on tullut Suomessa vuosi vuodelta suositumpaa. Erityisen vahvassa nousussa ovat nyt pientuottajien samppanjat.

"Ne ovat nousseet laadullisesti merkkitalojen rinnalle ja tarjoavat usein mielenkiintoisia persoonallisia makuelämyksiä", Meriluoto summaa.

5) Vastuulliset viinit ja viinien ympäristövaikutukset ovat iso trendi

Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys vaikuttavat entistä enemmän kulutusvalintoihin - niin myös viinimaailmassa. "Vastuullisista viineistä on kasvanut trendi, ja niiden valikoima kasvaa kovaa tahtia."

Viinin valinnassa vastuullisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että viinin ostaja haluaa tietää, mikä on viinin alkuperä, miten sen tuotanto vaikuttaa ympäristöön ja millaiset olot viinin alkuperämaassa työskentelevillä ihmisillä on. Tunnistamista helpottavat erilaiset sertifikaatit ja symbolit.

6) Viinipullojen pienemmät koot: Laatuviinit saa nyt puolikkaissa pulloissa

Usein varsinkin arkena aterialla on viininjuojia enintään kaksi, ja kokonaisen viinipullon avaaminen voi tuntua liialta. Puolikkaita pulloja on tarjolla kaikissa viinityypeissä.

"Nyt myös laatuviinejä saa tavallista pienemmissä viinipulloissa. Kahdelle henkilölle puolikas 37,5 cl:n viinipullo riittää täydellisesti."

7) Viinialueista klassikot ja tarinat kiehtovat

Viinien taustalta halutaan kuulla tarinoita alkuperästä ja tekijöistä.

"Tämä tarkoittaa klassisten viinialueiden nousua. Kun myös modernit viinitalot ja tuotteet ammentavat inspiraationsa jostain tietystä alueesta ja viinityylistä, tulevat monen viinin tarinat ja historia nivoutumaan yhteen", Meriluoto kertoo.

Klassikkoalueita on lukuisia, mutta tunnetuimpiin lukeutuvat Ranskan Alsace, Rhône ja Bordeaux, Italian Toscana ja Verona, Espanjan Rioja sekä Saksan Mosel. "Aloita makumatka esimerkiksi näistä", Meriluoto vinkkaa.

Lisätietoja: Tuomas Meriluoto, Master of Wine, CEO Winestate, +358 40 523 9530, tuomas.meriluoto@winestate.fi

Tasting-tilanne edelleen epäselvä

Alko on 12.12.2019 antanut Valviralle selvityksensä tastingeistä ja myös Alkon tastingit on lopetettu nykymallilla.

ALKO OY:N SELVITYS SOSIAALI- JA TERVEYSALAN LUPA- JA VALVONTAVIRASTO VALVIRAN SELITYS- JA SELVITYSPYYNTÖÖN (15.11.2019) DNRO V/41647/2019 KOSKIEN ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIÄ ALKON ETIKETTI-LEHDEN PRUUVITILAISUUKSIIN

Selvityspyyntö

Kuten Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran (myöhemmin "Valvira") selvityspyynnöstä ilmenee, otti Alko Oy (myöhemmin "Alko") perjantaina 20.9.2019 oma-aloitteisesti ja viipymättä, saatuaan asiaa koskevan tiedustelun, esille Valviran kanssa kysymyksen Alkon Etiketti-lehden pruuvien toimintatavoista ja niiden alkoholilainmukaisuudesta. Alko ilmoitti saattavansa ensi tilassa toimintansa ohjeistuksen mukaiseksi, jos toimintatavassa todetaan korjattavaa.

Pruuvitoiminta ja sen historia

1990-lopulla Alko sai kuluttajilta runsaasti palautetta, että yhtiön tulisi palvella paremmin viini- ja ruokatietoudesta kiinnostuneita asiakkaita. Yhtiö perusti palautteen pohjalta lokakuussa 1998 Etiketti-klubin, jonka kautta se alkoi järjestää asiakkaille viinien maistelukursseja eli pruuveja. Toiminnan tavoitteena on ollut tarjota asiakkaille mahdollisuus syventää osaamistaan ja tuotetuntemustaan sekä kehittää suomalaista juoma- ja ruokakulttuuria. Etiketti-klubi lakkautettiin vuonna 2016, mutta pruuvien järjestämistä jatkettiin myös sen jälkeen.

Pruuveissa tuotteisiin on tutustuttu Alkon ammattitaitoisen kouluttajan johdolla. Pruuvit on aina ohjattu ammattimaisesti eli kaikille osallistujille on katettu ns. sylkykupit, joihin pruuvattavat tuotteet on ohjeistettu sylkemään. Pruuvattavat tuotteet ovat olleet vain mietoja, alle 22 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältäviä tuotteita, viinejä tai oluita. Kurssille on voinut osallistua vain vähintään 18 vuotta täyttänyt henkilö.

Pruuvitilaisuudet on aina järjestetty Alkon vähittäismyyntitiloista erillisissä koulutustiloissa, joissa ei ole anniskeluoikeuksia.

Alko on järjestänyt vuosittain noin 200 Etiketti-lehden pruuvia eri puolella Suomea. Vuonna 2018 Alkon pruuveissa oli noin 4.400 osallistujaa.

Ennen pruuvitoiminnan aloittamista Alko kävi toimintamallinsa läpi Valviran edeltäjän Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen STTV:n kanssa. Pruuvitoiminta on ollut esillä tämäkin jälkeen Alkon ja Valviran välisissä säännöllisissä viranomaiskeskusteluissa, viimeksi kuitenkin edellisen alkoholilain (1143/1994) aikana.

Vanhan alkoholilain mukainen toiminta

Ns. vanhan alkoholilain (1143/1994) 13 §:n mukaan:

Alkoholiyhtiöllä on 14 §:ssä tarkoitettua myyntiä lukuun ottamatta yksinoikeus harjoittaa alkoholijuomien vähittäismyyntiä.

Alkoholiyhtiö saa harjoittaa 1 momentissa tarkoitettujen alkoholijuomien vähittäismyyntiä vain lupaviranomaisen hyväksymässä alkoholijuomamyymälässä, joka on sijainniltaan asianmukainen ja jossa valvonta voidaan tehokkaasti järjestää.

Sen estämättä mitä 2 momentissa säädetään, alkoholiyhtiö voi harjoittaa alkoholijuomien vähittäismyyntiä lähettämällä niitä tilaajalle tai ostajalle sen mukaan kuin asetuksella säädetään.

Asetuksessa alkoholijuomien vähittäismyynnistä lähettämällä niitä tilaajalle tai ostajalle (680/1996) (myöhemmin "Asetus") ja sen 11 §:ssä todettiin, että alkoholiyhtiö voi asettamillaan ehdoilla lähettää tilaajalle tai ostajalle alkoholijuomia.

Alkon pruuveja on järjestetty alusta asti Valviran edelleenkin ohjeistamalla ns. yhteisostomallilla, missä kurssien osallistujilla on oikeus ostaa pruuvattavat tuotteet tilaisuuteen yhdessä. Alko on myynyt tuotteet kurssille osallistujille alkoholilakiin perustuvan vähittäismyyntioikeutensa perusteella ja kuljettanut tuotteet pruuvitilaan Asetuksen mahdollistamalla oikeudella lähettää alkoholijuomat suoraan ostajalle. Todettakoon, että Alko ei muussa toiminnassaan soveltanut Asetuksen ko. pykälää.

Pruuvien hinta on laskutettu kahdessa osassa: 1) kiinteä kurssihinta, mikä sisältää koulutuksen (vuonna 2019: 25 euroa) ja 2) osallistujien yhteisosto pruuvattavista tuotteista (yleensä n. 20-30 euroa). Osanottajakohtainen hinta on vaihdellut tuotteiden ja osallistujien määrän mukaan. Tuotteiden kuljetuksesta ei ole peritty erillistä hintaa. Tuotteiden hinta kurssilaisille on ollut Alkon normaali vähittäismyyntihinta.

Uuden alkoholilain mukainen toiminta

Uuden, 1.3.2018 voimaan astuneen, alkoholilain (1102/2017) mukaan alkoholiyhtiöllä on 1 §:ssä tarkoitettujen haittojen vähentämiseksi 6 §:ssä säädetyin poikkeuksin yksinoikeus harjoittaa alkoholijuomien vähittäismyyntiä. Lain 17 §:ssä säädetään enintään 5,5 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävän alkoholijuoman vähittäismyyntiluvista, jotka koskevat vähittäismyyntiä yhden vähittäismyyntipaikan sisätiloissa. Lisäksi lain 28 §:n 3 momentissa säädetään, että Alko saa toimittaa alkoholijuomia luvanhaltijoille ja muille elinkeinonharjoittajille lähettämällä ne ostajalle.

Uuden lain voimaantultua Alko jatkoi Etiketti-lehden pruuvitoimintaa edellä kuvatulla mallilla. Alko myi pruuvattavat tuotteet kurssilaisille vähittäismyyntilupiensa sekä lakisääteisen vähittäismyyntioikeutensa nojalla yhteisostoina. Sen sijaan Alko ei ollut huomioinut Etiketti-lehden pruuvitoiminnassa, että uusi laki mahdollisti alkoholijuomien lähettämisen enää vain luvanhaltijoille sekä elinkeinonharjoittajille, eikä enää mahdollistanut pruuviin kuuluvien tuotteiden kuljettamista kuluttajille eli vähittäismyynnin ja tuotteiden yhteisoston luovuttamisen olisi tullut tapahtua myymälässä. Alko oli käyttänyt vanhan lain mahdollistamaa tuotteiden lähetysoikeutta kuluttajille ainoastaan Etiketti-lehden pruuvitoiminnassa, ei muutoin.

Selvyyden vuoksi todettakoon, että Alkolla ei ole anniskelulupia eikä Alkon pruuvitoiminta ole tapahtunut missään vaiheessa Alkon luovutuspaikkojen eli noutopisteiden kautta.

Etiketti-pruuvitoiminnan keskeyttäminen

Alko kertoi tiistaina 24.9.2019 keskeyttävänsä Etiketti-lehden pruuvit toistaiseksi lokakuun loppuun asti heti, kun pruuvien järjestelyissä havaittiin korjattavaa. Tämä tapahtui siis viivytyksettä Valviran kanssa käydyn palaverin jälkeen. Alko oli yhteydessä kaikkiin kursseille ilmoittautuneisiin ja palautti maksetut kurssimaksut.

Alko ilmoitti keskiviikkona 23.10.2019 luopuvansa Etiketti-lehden pruuvitoiminnasta toistaiseksi. Näin ollen Alko ei tule jatkamaan Etiketti-lehden pruuvitilaisuuksien järjestämistä aikaisemmin toteuttamansa mallin mukaisesti. Mikäli pruuvitoimintaa tullaan jatkamaan, tullee se tapahtumaan muulla kuin ns. yhteisostomallilla ja Alko tulee käymään konseptin ja toimintamallin etukäteen läpi Valviran kanssa.

Blossa 19 Aloha vuosikertaglögi tulee Havaijin aromimaailmasta

Blossan vuosikertaglögissä maistuvat tänä vuonna passionhedelmä ja hibiskuksenkukka perinteisten glögimausteiden ohessa.

Blossa 19 Aloha on vegaaninen ja trooppisen makea. Kookos ja kahvi antavat lisäpotkua maustemaailmaan.

Vuosikertablossien äiti, chiefblender Åsa Orsvärn kertoi, että ensi vuoden makupaketti alkaa olla jo valmiina. Raaka-aineiden hankinnan vuoksi liikkeellä on oltava ajoissa, sillä Blossan vuosikertaglögiä valmistetaan noin 700.000 pulloa.

Tämän vuoden Blossaa voi nauttia kylmänä tai lämpimänä, itse suosittelen Altian Tatun luomaa Blossa Spritziä, jossa on 6-8 cl Blossaa, saman verran proseccoa tai muuta kuivaa kuohuviiniä, jäitä, sitruunankuorta sekä tiraus soodavettä.

Blossa 19 Aloha on myynnissä 7.10. ja hinta on 14,99€.

Willi Klingerin uudet tuulet

Itävallan viinien stara Wein & Co:n johtoon

Uskomattoman työn Itävallan Viinien pomona tehnyt pieni suuri mies Willi Klinger siirtyy vuoden alussa Itävallan johtavan viinikauppiaan Wein & Co:n johtoon.

Wein & Co on perustettu 1993 ja noussut raketin tavoin tämän päivän 50 miljoonan euron vuosimyyntiin. Willi oli talossa 26 vuotta sitten sitä perustamassa ja nyt hyppää nuoren tiimin johtoon innolla.

13 vuotta Austria Winen johdossa päättyy vuoden loppuessa. Willin mukaan alku ei ollut helppoa, kun vielä viiniskandaalien jälkipuinteja käytiin, mutta nyt tehdään huippulaatua kaikesta oppineena. Willi on innostava ja viiniin hurahtanut upea puhuja ja ahkerasti työskennellyt maansa viinimarkkinoiden eteen. Viennin arvo on noussut nyt tasaisesti 6% joka vuosi Willin 13-vuotisella kaudella. Nykyisin organisaatio tekee myös yhteistyötä Itävallan Viiniakatemian kanssa, jonka johdossa häärii Pepi Schuller.

Kiitos ja onnea!


Wine Spectator the Best Restaurants for Wine Lovers 2019!

Muru ja Pastis Helsingistä listalla!!

Helsinkiläiset  Muru ja Pastis löytyvät ainoina suomalaisravintoloina Wine Spectatorin The Best Restaurants for Wine Lovers- listalta!

Lämpimät onnittelut Samuil & tiimit !

restaurants.winespectator.com

Taneli Lehtosen valinnat Helsingin ykköspaikoista!

Starwinelist.com

Suomen palkittu sommelier, Taneli Lehtonen on kirjoittanut huipputärpit Helsingin parhaista viiniravintoloista.

Taneli toimii Helsingin lähettiläänä Star Wine List-sivustolla ja toteaa valinnoistaan, että Helsingistä löytyy takuulla jokaiselle jotain. Hän tietää mistä puhuu, sillä kokemusta sommelier-huipulta on vuodesta 2006.

Lue vinkit ja tilaa uutiskirje: starwinelist.com.

S. Pellegrino Young Chef- semifinaaliin Lari Helenius


Lari Helenius edustaa Suomea S.Pellegrino Young Chef -semifinaalissa Moskovassa!
Nuorten huippukokkien S. Pellegrino Young Chef -kilpailu järjestetään jo neljättä kertaa ja voittaja selviää keväällä 2020 Milanossa järjestettävässä Grand Finalessa.
Tätä ennen käydään 12 alueellista semifinaalia, joiden voittajat pääsevät taistelemaan himoitusta tittelistä.
Moskovassa 8.-9. lokakuuta järjestettävään 12 kisaajan Euraasian osakilpailuun valittiin Suomesta huippuravintola Olon keittiömestari Lari Helenius, 25.
Heleniuksen lisäksi Suomen värejä Moskovassa edustaa kilpailun juryyn kutsuttu keittiömestari Linnea Vihonen.
Suomen delegaation täydentää huippukokki Pekka Terävä, joka toimii Heleniuksen mentorina. S.Pellegrino Young Chef on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta, tänä vuonna hakijoiden määrä kasvoi viidenneksellä ja oli kaikkiaan yli 2400. Hakemusten arvioinnista ja kilpailijoiden valinnasta vastaa arvostettu italialainen kulinaarinen instituutti ALMA. Raati valitsi 135 kilpailijaa 50 eri maasta, jotka kisaavat 12 eri osakilpailussa.
Valintaraati painotti kilpailijoita rankatessaan kolmea kriteeriä: tekniset taidot, luovuus ja henkilökohtainen näkemys siitä miten gastronomian voimalla voidaan edistää positiivista muutosta yhteiskunnassa.
Onnittelut!

Grand Vin tulee taas!

Master Class - luennot nyt myynnissä

Vanhalla Ylioppilastalolla virtaa taas viini, kun upea Grand Vin avaa ovensa 4.-5.10.2019.

Lähes 70 tuottajaa esittäytyy ja viinejä on maisteltavana pitkälle kolmattasataa. Salissa avataan vain laatuviinejä ja Master Class-luennot ovat vailla vertaansa. Luentoja on 24, joiden lisätiedot löydät grandvinhelsinki.fi-sivulta, liput tulivat juuri myyntiin.

Mm. Château Musar tarjoaa kuuden viinin vertikaalin, Dr Thanisch upeat Doctor-tarhan viinit ja Penfords juhlistaa 175-vuotissynttäreitään. Kaikilla tuottajilla on maistettavana vakiovalikoiman lisäksi jotain erikoisuuksia.

Mainio kattaus ikääntyneempiäkin viinejä siis esillä sekä biodynaamisten edelläkävijöiden tyylinäytteitä.

4.10.2019 15.-21.00 ja 5.10.2019 14.-20.30, 18€ sisään ja lipukkeet 2,50€/kpl.

grandvinhelsinki.fi

Viinit viileiksi vikkelästi


Elokuu on rapu- ja sadonkorjuujuhlien aikaa. Kun vieraat tuovat pöytään tarkoitettuja juomia, tässä muutama vinkki niiden nopeaan viilennykseen.

Jääkylpy toimii aina, mutta vaatii reippaasti jäitä tai jäämurskaa. Laita isoon kulhoon puolet jäätä ja puolet vettä sekä suolaa. Muista upottaa viinit veteen kaulaa myöten. Näin saat reilussa vartissa kylmää juomaa.

Moni laittaa viinipullon pakastimeen, mutta sitä ei parane unohtaa sinne, sillä viini jäätyy noin viidessä pakkasasteessa. Kymmenisen minuuttia riittää. Suosittelen kääräisemään viinin kosteaan pyyhkeeseen ennen pakastimeen tyrkkäämistä. Pakastimessa kannattaa säilyttää myös viininjäähdyttimiä. Jäähdyttimen voit kietaista pullon ympärille ja pitää ainakin vartin kylmässä ennen tarjolle laittoa.

Snapsia säilytän itse pakastimessa aina. Snapsi täytyy laittaa pakkaseen hyvissä ajoin, jotta se viilenee riittävästi. Kauniin pöytäpullon saat jäädyttämällä snapsipullon kartonkitölkissä, joka on täytetty vedellä ja vaikka tillinoksilla tai -kukinnoilla. Jäätyneestä tölkistä riipaiset kartongin pois ja nostat hienon jääkalikan pöytään. 

Kuohuviini saa olla todella kylmää, 6-8 asteista. Valkoviinit tarjotaan usein liiankin kylminä, muista että noin 10 astetta riittää. Kevyemmät punaviinit laitan itse aina toviksi jääkaappiin viilenemään, kuumissa juhlissa tuhdimpikin punkku tykkää pienestä jäähdytyksestä. Hauskaa iltaa! 

Viinireissulle Moseliin

Mythos Mosel ja muut kesän viinijuhlat

Bernkastel Doctorin kultainen riesling parantaa kaiken, kuten tarina kertoo. Tämä on helppo uskoa, kun tuli poikettua Mythos Moselin viinikierroksella kesäkuussa. Alueen viinit ovat aivan omaa luokkaansa.

Doctor on Bernkastelin helmi ja koko Saksan arvokkain viinitarha. Reilu kolme hehtaaria silkkaa kultaa.

Taru kertoo 1300-luvulla arkkipiispa Elector Boemundin sairastelleen vakavasti, eivätkä mitkään lääkitykset tehonneet tautiin. Saatuaan lasillisen tätä kultaista Doctorin alueen eliksiiriä, Moselin rieslingiä, mies parani muutamassa päivässä.

Tämän ihmelääkkeen tuoja pyysi arkkipiispaa kiitokseksi myöntämään alueelle Doctor-arvon, ja selkeä lääkinnällinen vaikutus viinillä on edelleen, sillä siitä tulee hurmaavan hyvä mieli.

Pääsin käymään Dr. H. Thanischin kellarissa, joka sijaitsee Doctor-viinitarhan alapuolella. Thanischin Doctor-kellarilla on ikää 350 vuotta ja siellä kypsytetään Doctor-viinit noin 9 asteen lämpötilassa. Myös ensimmäistä Trockenbeerenauslesea Doctorilta vuodelta 1921 on kellarissa jäljellä kuusi pulloa. TBA ja muut vanhat pullot säilyivät sotien ajan piilossa salaseinän takana kellarin perukoilla.

Thanischin viinit käyvät luonnonhiivoilla ja käyminen kestää useita kuukausia, jopa vuoden. "Meillä on aikaa", meinaavat Moselin viinintekijät ja viinit myös ikääntyvät hienosti vuosikausia tai -kymmeniä. Mikäli viinejä tammikypsytetään, Thanischilla se tapahtuu 1000 litran suurissa tammitynnyreissä usean kuukauden ajan.

Thanisch on sertifioimaton luomuviljelijä, joka noudattaa kestävän kehityksen Fair´n Green-ohjeistusta. Viiniä tehdään neljällä tarhalla vuosittain kaikkiaan noin 80.000 pulloa, josta viidennes on perusrieslingiä.

Mythos Mosel on jokavuotinen viinitapahtuma kesäkuun puolessavälissä, jossa kuljetaan hop on - hop off- busseilla viinikylästä toiseen. Matkaa voi taittaa myös pyöräillen. Viinitaloja mukana on toistasataa ja viinejä maistettavana reilut 700. Tapahtuma alkaa perjantain viinijuhlilla ja bussit kiertävät kyliä kaksi päivää.

Joka kylässä on monella viinitalolla muutama tuottaja vieraina ja viinejä voi maistella 40€ päivärannekkeella, jolla saa myös ilmaisen bussikuljetuksen.

Majoitus Moselin gasthauseissa on kohtuuhintaista, viini on hyvää ja edullista, ruoka herkullista ja runsasta.

Mythos Moselin tapahtuma-alue vaihtuu vuosittain, kun Mosel on jaettu kolmeen pätkään. Tästä voi siis ottaa jokavuotisen perinteen.

Elokuussa viinijuhlia vietetään SaarRieslingSommerin merkeissä ja syyskuun alussa Bernkastelissa. Kaikenlaista viinitapahtumaa on pitkin kesää ja viinijuhlista saat lisätietoa: mosellandtouristik.de, deutscheweine.de-sivustoilta.

Chiantia Punkaharjulla

28.-29.6.2019

Chianti-viikonloppu 28.-29.6.2019

Tulevana viikonloppuna Punkaharjun hotellilla nautitaan mainiosta chiantista, tuosta Toscanan lahjasta viinimaailmalle. Viinin kanssa maistellaan italialaisia herkkuja sekä kuullaan tarinoita chiantin takaa. Oppaina toimivat Tero Lunnela Travia Winesiltä sekä Hotelli Punkaharjun oma Max Kallinen.

Viikonlopun ohjelma:

Innokkaimmat viinin ystävät voivat saapua jo klo 15.00 keskustelemaan viineistä asiantuntijoiden kanssa. Tällöin on myös mahdollista ostaa baarista maisteluannoksia viiniä sekä pientä suolaista viinin kera. Varsinainen tasting Tero Lunnelan kanssa alkaa alla olevan ohjelman mukaisesti. Tastingin kesto n. 1h.

Perjantai 28.6. klo 17.00 / Chianti Classico

Rignana Rosato IGT
Fonti Chianti Classico
Vignole Chianti Classico
Renzo Marinai Chianti Classico Riserva
Crespíne Gran Selezione

Hinta: 39€

Lauantai 29.6. klo 15.30 / IGT

Rignana Rosato IGT
La Lepre IGT
Fonti Chianti Classico
Fontissimo IGT
Il Riccio

Hinta: 39€

Lauantai 29.6. klo 17.00 / Patruuna tasting

Rignana Rosato IGT
Le Bambole
Créspine
Renzo Marinai Gran Selezione

Hinta: 45€

Molempina iltoina tarjolla on 4 ruokalajin Chianti- illallinen, jonka aikana kuullaan lisää viineistä.

Varaukset ja tiedustelut: 015 511311, welcome@hotellipunkaharju

Tuli käytyä Chablis´ssa, Chardonnayn kuningaskunnassa


Tuli käytyä Chablis'ssa, rapuaikaa odotellessa

Mineraalista, hapokasta ja tyylikkään sitruksista valkoviiniä, sitähän se on. Chablis tuottaa Chardonnaysta maailman upeinta viiniä.


Oli ilo päästä vieraaksi Domaine Larochelle, joka tekee kuuluisilta kalkkikivitarhoiltaan hienoja klassikkoviinejä. Parhaimpien tarhojen köynnökset ovat 70-vuotiaita ja niiden tuotokset konsentroituneita, super-moniulotteisia viinejä, jotka kestävät ikääntymistä hyvin. Tätä todisti visiitin Illallisella poikkeaminen Larochen teknisen johtajan, Gregory Viennois'in kanssa kellariin, josta nappasimme mukaan Reserve de l' Obedience Grand Crun vuodelta 1995. Magnum- pullossa kypsynyt viini ei ollut korkeasta iästä erityisen moksiskaan, eikä meillekään tehnyt tiukkaa tehdä viinistä selvää. Korkea hapokkuus ja tyylikäs mineraalisuus kantavat viinejä kepeästi yli vuosikymmenten.

Gregory kertoi ruostumattomassa teräksessä viineistä tulevan liian kapeita ja siksi hän kypsyttää parhaita viinejä hiivasakan kanssa suurissa tammiastioissa, jolloin ne saavat happea ja viineistä tulee runsaampia. Hänen mukaansa viinin valmistuksessa ei tulisi käyttää liikaa enologiaa, sillä liian "puhtaasta" mehusta ei saada hyvin ikääntyvää viiniä.


Gregory on tullut Larochelle vuoden 2010 lopussa ja vastaa talon tarhoista sekä viininvalmistuksesta. Hän asuu parin kilometrin päässä työmaaltaan ja tuntee tarhat, kuin omat taskunsa. Chablis'n viineissä ikääntyminen on se olennainen juttu, viininvalmistus on hänen mielestään enemmänkin sitä teknistä hommaa, jossa tärkeintä on viinin tasapaino. Rinnetarhat ja alueen kuuluisa kalkkikivimaaperä yhdessä viileähkön ilmaston kanssa ovat avain alueen ainutlaatuisiin viineihin.


Tarhoilla työskentelee ympäri vuoden kolmisenkymmentä henkeä ja hiljaisina tammi-helmikuun aikoina nautitaan Gregoryn mukaan viinejä ja tehdään lapsia. Sadonkorjuun aikaan tarhoilla onkin sitten toistasataa henkeä töissä ja täysi tohina päällä. Työstä vastaavat vuodesta toiseen samat ihmiset, ollaan yhtä suurta perhettä, jossa voi luottaa taitoon ja kokemukseen.


Laroche on aina ollut kehityksen kärjessä ja tekee raikkaita viinejä, joissa tammenkäyttö on hillittyä. Pienet 132 litran perinteiset tammitynnyrit ovat saaneet siirtyä suurempien tammiastioiden tieltä, joissa viinit kehittyvät tyylikkään tasapainoisiksi. Akaasiatynnyreitäkin kokeillaan ja niistä saadaan viineihin kukkaisia aromeja. Kierrekorkkiin Larochella siirryttiin vuonna 2000, kunnes 2015 solmittiin uusi sopimus portugalilaisen korkkituottajan Amorimin kanssa. Nyt on palattu osittain luonnonkorkkeihin, kun ei laadukkaiden NDtech-korkkien ansiosta ole korkkiviasta murheita.


Kävimme Gregoryn kanssa myös Larochen tarhoilla, joilla ollaan jo vuosia viljelty kestävän kehityksen periaattein, nollatoleranssilla kemikaaleille ja myrkytyksille. Laroche palkittiin tästä työstä ensimmäisenä Burgundissa High Environmental Value-sertifikaatilla vuonna 2016.   He toimivat myös aktiivisesti lintujen suojeluohjelmassa. Sen ansiosta tarhoille on saatu palautettua mm. pöllölajeja, jotka hoitavat osansa hyönteistentorjunnasta.


Larochella kasvatetaan myös uusia köynnöksiä hyödyntämällä geenipankkia yli 45- vuotiaiden köynnösten parhaista puolista, kuten taudinkestävyydestä ja korkealaatuisten rypäleiden tuottamisesta. Usean kloonin valikoimalla säilytetään laadun lisäksi alueen lajikkeiden alkuperäinen luonne. Näiden uusien köynnösten istutukset aloitettiin vuonna 2016 Grand Cru Les Blanchots-tarhalla ja vuonna 2018 istutettiin uudet köynnökset alempaan osaan Grand Cru Les Clos-tarhaa.


Hapokkaat ja sitruksiset chablis't ovat omiaan kesän kala- ja rapukaudelle. Vuoden 2018 viinit ovat lämpimän kasvukauden viinejä ja Laroche aloitti poiminnan ensimmäisenä syyskuun lopussa. Gregory ei odottele liian pitkään poiminnan aloittamisen kanssa, sillä muutoin viineihin tulee liikaa alkoholia ja ne menettävät chablis-karaktäärin. Gregoryn mukaan vuosikerran luonne muuttuu, jos odotat parikin päivää liian kauan. Ja kun kylän kunkku aloittaa, muut seuraavat perässä.

Vuoden 2017 viinit ovat hieman konsentroituneempia viileämmän kasvukauden ansiosta. Muutoin viineissä on Gregoryn mielestä samanlainen aromiprofiili. Vuosi 2018 ei ehkä ikäänny aivan yhtä hyvin, mutta on helposti juotavissa jo nyt. Santé!

Jean Sibelius sai omat viinit

Château Carsin ja Anthony Betouzet Champagnesta ovat luoneet oman viinitrion, joka kantaa Jean Sibeliuksen nimeä.

Viinien tekijät Nea Berglund ja Anthony Betouzet esittelivät ensi kertaa viinit Suomessa viime lauantain Feel Helsinki-tapahtuman yhteydessä.

Sibelius Champagne (Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir) on hedelmäinen, omenainen ja paahteinen. Mineraalisuus ja sitruksisuus hyvän hapokkuuden kanssa antavat sille eloisuutta ja ryhtiä. Viinikellari.com 35,00€.

Sibelius Blanc, Bordeaux (Semillon, Sauvignon) on raikkaan hedelmäinen ja sitruksinen. Hyvät hapot ja mineraalisuus napakoittavat kokonaisuutta. Viinikellari.com 16,50€.

Sibelius Rouge, Bordeaux (Merlot, Cabernet Franc, Carmenere) tummamarjainen tyylikäs bordeaux. Klassisesti hentoa yrttisyyttä, luumua ja mehevää paahteisuutta. Tasapainoinen pihviviini. Viinikellari.com 16,50€

Viinit tulevat myyntiin 17.6. alkaen.


 

Tuli käytyä Yeclassa, Monastrellin valtakunnassa

Monastrellin valtakunnassa kaikki hyvin, vai onko?

Yeclan alue Murciassa on tunnettu voimakkaista, lähes hillomaisen kypsistä viineistään, joissa alkoholi hipoo helposti 15% ja ylikin. Kesällä on todella kuumaa ja ympäri vuoden on melko kuivaa, sillä sadetta saadaan alle 300 mm. Talvet ovat pitkiä ja kylmiä, pakkasta voi olla jopa kymmenen astetta.
Aurinko paahtaa ja Monastrell viihtyy. Paksukuorisena lajikkeena se pärjää ilman kasteluakin ja viineistä tulee tuhteja, tummia väriltään sekä reippaan alkoholipitoisia. Monastrell kypsyy hyvin ja kestää kuumuutta, joten sen kanssa on helppo työskennellä. Garnacha Tintorera ja Syrah vaativat ohuempikuorisina enemmän huolenpitoa. Myös monet kansainväliset lajikkeet, kuten Cabernet, Merlot ja Petit Verdot viihtyvät Yeclassa hyvin. 

Bodegas Barahondan Alfredo Candela Povedan mukaan Merlot' sta tulee karmeaa, jos se ei kypsy kunnolla. Kaikki vieraslajikkeet vaativat kastelua siinä missä Monastrell tosiaan pärjää vähemmälläkin. Jos sitä kastelee reilusti, se tuottaa helposti liikaa.

Valkoviinejä hallitsee Macabeo ja roseeviinienkin kanssa yritetään saada uusia markkinoita. Roseet valmistetaan yleensä Monastrellista ja väriä viiniin saadaan todella herkästi. Valkoisten ja roseeviinien alkoholipitoisuus on maltillisempi, mutta hieman tasapainottavaa hapokkuutta viinit kaipaisivat enemmän. Happoja toki lisätään, jos vuosikerta näyttää liian kuumalta. Kylmänä vuosikertana taas pidetään kasvukautta, jonka heinä-elokuun lämpötilat jäävät vain 30-32 asteen tietämille.


Rypäleet poimitaan elo-lokakuussa alueesta ja lajikkeesta riippuen, makean Monastrellin rypäleet loka-marraskuussa, jolloin ne ovat ylikypsiä ja makeita. Luonnollisen käymisen jälkeen sokeria jää viiniin 120g/litra. Makeat viinit hyvin viilennettyinä istuvat mainiosti juustojen seuraan.

60% alueen viineistä, 3143 hehtaaria, on sertifioitu orgaanisiksi, osa lopuista toimii orgaanisesti ilman sertifiointia. Bodegas Barahondalla uskotaan, että helposti 80% Yeclasta voisi olla luomua. Orgaanisten viinien osuus nousee vuosittain 20% ja valkoviinien osuus 10%. Luomutuontanto on alueella helppoa, sillä hometaudit eivät juuri vaivaa. 

Yleinen riesa tarhoilla on lobesia botrana-kirva, jonka leviämistä torjutaan feromoneilla. Feromonit aiheuttavat tauteja levittävien hyönteisten keskuudessa seksuaalisen sekaannuksen, joka puolestaan vähentää niiden lisääntymistä. Näin saadaan myös muiden haitallisten tuholaisten kanta pysymään aisoissa. Viinikirva eli phylloxera, ei Yeclan kuivia, hiekkaisia ja kivisiä tarhoja ole juurikaan vaivannut ja monin paikoin löytyy hyvin vanhoja, 70-80- ja jopa 100-vuotiaita köynnöksiä.

Yeclan "pulmaa" liian korkea-alkoholisista viineistä on ilmaston vuoksi mahdoton ratkaista, sillä päivisin kesken kuumimman kasvukauden, lämpötila voi kivuta jopa 45 asteeseen. Tilannetta toki helpottaa asteiden putoaminen reiluun pariinkymmeneen yöaikana, joka auttaa hieman  hapokkuuden säilymisessä. 

Parhaimmat tarhat sijaitsevat melko korkealla, reilun 800 metrin korkeudessa merenpinnasta ja maaperä on kalkkikiveä. Alemmilla, 600-700 metrin tarhoilla maaperä koostuu hiekasta ja savesta.

La Purisiman co-operatiivi edustaa 60% alueen viineistä ja valmistaa viinejä joka lähtöön - tuottajan mielestä "aloittelijoille sopivista" La Rubia- viineistä yhden lajikkeen Consentido-sarjaan, sekä hienoihin El Premium- ja Trapio- viineihin. La Purisiman mukaan vuosikerrat 2016-2017 ovat erittäin hyviä ja lämpimiä, kun taas 2018 "kylmän" vuoden viineissä on vaatimattomat 13,5-14,5% alkoholia.


Yeclan tuhdeissa viineissä tammi tuntuu. 500 litran isot tammitynnyrit ovat yleisiä ja ranskalainen tammi on suosiossa, sillä se tuo hedelmän viineissä paremmin esiin. Bodegas Barahonda ei halua tehdä lainkaan reserva-viiniä, vaan joka vuosi erilaisia viinejä, ja käyttävät sen verran tammea, kuin kunakin vuonna haluavat. Barahondan valikoimista löytyy myös ainutlaatuisia, 100-vuotiaista köynnöksistä valmistettuja viinejä, sekä huikean hyvää petit verdot- ja garnacha tintorera-lajikeviiniä.

Näissä erikoisuuksissa mielenkiinto herää, siinä missä ihan perinteinen, paksu ja hillomainen monastrell saanee ainakin hetken odotella uusia ystäviä.

Bodegas Aalto - 2016

Tänään maistettiin Bodegas Aallon vuosikerrat Aalto ja PS 2016, kun yhtiön toimitusjohtaja Eduardo Ferrín piipahti Suomessa.

Ribera del Duero on Aallon viinien koti ja kaikista Espanjan viinialueista ehdoton suosikkini. Tempranillosta (Tinto Fino) tehdään alueella upeita viinejä, eikä Aalto poikkea muista. 

Vain 20-vuotista taivaltaan juhliva Aalto myy kaiken, minkä tuottaa, noin 300.000 pulloa, ollen pienehkö tekijä alueen 350 tuottajan joukossa. Mariano Garcían ja Javier Zaccagninin perustama Aalto tekee viiniä 130 hehtaarilla vanhoista köynnöksistä, joilla on ikää 40 ja 100 vuoden välillä. Ribera del Dueron korkeilla (750-950 m) tarhoilla vuorokauden lämpötilaerot ovat suuria, joka aikaansaa rypäleisiin paksut kuoret, paljon tanniineja sekä mahtavan rakenteen viineihin. Aalto on kaikkien tarhojen sekoitus ja PS (pagos seleccionados) valikoitujen, 2-3 tarhan tuotos vain parhaina vuosina. 

Aalto 2016 löytyy Alkosta hintaan 42,99€ ja viini on täydellinen pihvinrakastajan ostos. Aalto 2016 on valmis juotavaksi nyt, PS 2016 (87,99€) vaatii vielä kypsymisaikaa. Uutena projektina on tehdä valkoinen Aalto Verdejosta ja Godellosta, muutoin talo valmistaa vain kahta punaista Aaltoa, joiden vuosikerta 2017 tulee markkinoille syyskuussa. Salud!

Suomen paras sommelier on valittu!

Taneli Lehtonen ravintola Murusta Helsingistä nappasi voiton 13.5.2019 järjestetyssä Trophée Laroche The Best Sommelier of Finland 2019-kilpailussa.

Finaaliin pääsivät Tanelin lisäksi Juulia Elovaara ravintola C:stä Tampereelta sekä Markku Niemi ravintola Pastiksesta Helsingistä.

Kisassa arvioitiin mm. valko- ja punaviini sokkona, samoin viisi eri väkevää alkoholijuomaa ja tarjoiltiin asiakkaille roseeviini sekä dry martini. Lopuksi arvioitiin kolme eri juustoa raaka-aineineen ja niille suositusjuomat sekä kaadettiin viinipullo kymmeneen lasiin tasan. Kaikki tehtävät piti suorittaa annetun 2-6 minuutin aikarajan sisällä.

Voittaja lähtee kisaamaan lokakuussa Tukholmaan Pohjoismaiden parhaan sommelierin tittelistä. Onnea Taneli!

Riesling- ja Spätburgunderviikot 

13.5-26.5.

Saksalaiset viinit maistuvat 60 ravintolassa eri puolilla Suomea 13.-26.5.2019.

Ravintolat tarjoavat teemamenuita, tuottajavierailuja, tastingejä ja viiniharvinaisuuksia kahden viikon ajan.

Kaikki saksalaisten viinien juhlaan osallistuvat ravintolat ja heidän tarjontansa löytyvät paikkakunnittain kampanjan kotisivuilta rieslingviikot.fi
Grand Champagne 2019 starttaa ensi viikolla!

Vanhalla ylioppilastalolla kuplii taas ensi viikolla, kun Helsingistä tulee kolmeksi päiväksi samppanjan ystävien mekka. 

9.-11.5. Vanhalle odotetaan neljää tuhatta vierasta ja lipuista on jo reilusti yli puolet myyty. Master Class-luennoille löytyy enää muutamia paikkoja kuhunkin, kannattaa siis pitää kiirettä!

www.grandchampagnehelsinki.fi kertoo kaiken tilaisuudesta - tähtivieraista, samppanjoista, aukioloajoista ja lippujen hinnoista.

Perjantai näyttää tällä hetkellä todella täydeltä, mutta tapahtuma alkaa torstaina, jolloin myös kaikki samppanjatalot ovat jo edustettuina ja tähtivieraat paikalla. Tänä vuonna taloja on 73 ja samppanjoita maistettavana 330. Ensimmäistä kertaa on tilaisuudessa on otettu myös yläterassi käyttöön, joten muista poiketa myös siellä.

Nokka siis kohti Vanhaa ja ihania samppanjoita:

Torstai    klo 16-21     Grand Champagne Challenge-kilpailu klo 17.45-18.15

Perjantai klo 15-21

Lauantai  klo 12-20

Pastis avasi petanque-terassin

11.4. Ainakin Helsingin, ellei koko Suomen ensimmäinen petanque-terassi on avattu ravintola Pastiksen eteen parklettiin Pikku Roballe. Nyt on mahdollisuus laittaa baskeri päähän, heitellä petanque-palloja ja nauttia pastista ranskalaiseen tapaan.

Ravintolapäällikkö Markku Niemi kertoi Pastiksella olevan kymmenen erilaisen pastiksen lista ja juomasta on kehitetty myös talon oma drinkki.

Petanque on tarkoitettu ravintolan asiakkaille ilman erillistä maksua, mutta jotta muutkin pääsevät pelaamaan, aikaa per porukka on parikymmentä minuuttia. Kuten itse huomasin, kun se kärpänen iskee, ei sitä heti malta lopettaa.

Kenttä on avoinna ma 16.30-22.00 ja ti-la 11.30-22.00. Lauantaisin on luvassa opastusta pelin saloihin.  www.pastis.fi Santé!

Toscanan kokkailuilta 21.3.


21.3.2019 Toscanan kokkailuillassa nautittiin alkuun erilaisia italialaisia kuohuviinejä, kokeille toki lasi pari muita enemmän. Varsinkin maksapojat tarvitsivat hieman bensaa, jotta homma edistyi.

Menu: Bruschetta, crostini fegato *** Risotto con zucchini *** Torta senese

Tero Lunnela piti Toscanan juttua yllä, kun crostinit ja risotot olivat työn alla. Viinilistan lisäyksenä saimme maistaa Teron maahantuomia, juuri Finnish Wine Awards 2018- kisassa hopeasijalla palkittuja viinejä:

86,8p Campicaia Chianti Classico Riserva 2013 Red Tenuta di Vignole ja

85,8p Chianti Classico Riserva 2012 Red Fattoria Le Fonti di Panzano

Muut nauttivat - "Una tavola senza vino è come una giornata senza sole" - pöytä ilman viiniä, on kuin päivä ilman aurinkoa!

Muut illan viinit:
Frescobaldi Pomino Bianco 2017
Borgaio Rose 2017
Virginia Rose 2017
Nipozzano 2015
Castiglioni Chianti 2017
Purosangue 2015
Petit Manseng Passito 2015

Pirkka-viinit ilahduttivat

8.2.2019

Kävin tänään Järvenpäässä ihmettelemässä montaa asiaa - paljon puhuttua Citymarketia, Matti Jämsenin Sesonki-ravintolaa sekä maistamassa Pirkka-viinejä. Kaikista pelkkää plussaa!

Tätä kauppiasta, Markku Hautalaa, olen ihaillutkin, tällä äijällä on kanttia kokeilla vaikka mitä, ja mikä parasta, yrittäjäasenne on kohdillaan.  Järvenpään pellepeloton myi sushia viime viikolla 80.000 palaa ja koko market oli muutenkin aivan omalla tasollaan. Käykää itse kurkkaamassa ja syömässä Matin luona, lämmin suositus.

Pirkka-viinien odotinkin olevan hyviä, miksi ei, nehän ovat yhden Suomen valtavan viinikauppiaan tuttujen toimittajien tuotteita. Tähän saakka keskolaiset ovat vain antaneet niitä liikelahjoiksi tai juoneet ne itse.

Nyt Alkon tilausvalikoimassa on kelpo samppanja moneen makuun, jossa maistuu raikas hedelmäisyys, sitrus sekä pehmeä mausteisuus - Pirkka Grand Prestige Champagne Brut 42,49€. Samppanja on Beaumont des Crayéres - osuuskunnan viini.

Pirkka Barolo Riservalle 2011 (29,48€) Jouko Mykkänen antoikin Hesarissa ansaitut pisteet. Viinissä maistuvat hapankirsikka, kuivat hedelmät ja mausteet. Tasapainoinen ja hienon tanniininen barolo on Sansilvestron viinitalon tuote, joka tekee viiniä 4. polvessa. Heillä on 7 hehtaaria omia tarhoja Novellossa ja loput rypäleet ostetaan Barolon alueelta. Naurettavan halpa barolo laatuunsa nähden.

Pirkka Amarone della Valpolicella Classico 2012 (37,49€) on tutun Sartorin viinitalon tasapainoinen ja melko moderni amarone. Hedelmäisyys on mukavan mehevää, rusinaisuus uupuu, mausteet ja tanniinit antavat rakennetta viiniin. Sokeria 8g/l.

Kuukauden kuluttua olisi tulossa lisää Pirkka-viiniä, chablis ja arneis. Odotellaan!
2019 kausi käynnistyi Winestudiossa Portugalin viineillä 7.2.

Winestudion tastingvuosi käynnistyi eilen vauhdikkaasti Portugalin viinien parissa.

Alkuun maisteltiin raikkaita valkoviinejä sekä roseeta. Punaviinien parhaimmistoon pääsi usea viini, mutta kärkeen ehdottomasti Chryseia 2014 sekä Pintas Douro Red 2014. Maku on porukalla kallis, sillä hinnat näille ovat 65,00 ja 75,00€.

Quinta da Devesa Tinto 2014 (13,98€) ja CH by Chocapalha (34,48€) olivat myös suosikkeja, lopuistakin tasaisesti tykättiin. 

Quinta da Devesan valkoinen 20-vuotias port yllätti kaikki ennakkoluuloiset positiivisesti. Quinta do Noval oli ehdoton ykkönen tawneissa ja toki pisimmän korren porteista veti Graham´s Quinta dos Malvedos Vintage 2004. Laatu vs hinnat sekä kätevät puolikkaat pullokoot ihastuttivat. Kaikki viinit löytyvät Alkosta.

Hinnat paljastettiin vasta äänestysten jälkeen.

Toscana-illan menestyjät

Torstaina 29.11. Winestudiossa isännöi Toscana-iltaa Heikki Vedenoja viinibaari Briccosta ja nautimme talon crostineja sekä Heikin maahantuomia makkaroita ja juustoja.

Illan viinit maistettiin kolmessa sarjassa, ja Chianti-setin kärkeen menivät Meleto Chianti Classico 2016, Vigna Casi Chianti Classico Riserva 2015 sekä Castello di Meleto Chianti Classico Gran Selezione 2015.

Maremman parhaat olivat Terenzin Francesca Romana Toscana Rosso 2015 sekä saman talon Madrechiesa Morellino di Scansano Riserva 2014.

Illan huiput olivat ansaitusti Fassatin Vino Nobile di Montepulciano Gersemi 2015 sekä Frescobaldin Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2013.

Parin viikon päästä 13.12. maistellaan vielä amaronet ja sitten jäädään Winestudiossa pienelle talvilomalle.

7.2.2019 aloitellaan Portugalin tahtiin.

Jenkkiviinit Winestudiossa 15.11.2018 

Jorma Sairanen isännöi Winestudion marraskuista iltaa upeiden jenkkiviinien ja chilipadan ääressä.

Mikä oli ollessa, kun kattaus oli näin mahtava. Alkossa on nyt tilausvalikoimassa varmaan enemmän mm. Charles Smithin viinejä, kuin koskaan ennen. Laadukkaita jenkkejä on siis taas tarjolla.

Valkoviineissä Wenten Morning Fog Chardonnay 2016 valittiin parhaaksi, ja sitten homma olikin hankalaa, kun toinen toistaan tyylikkäämpiä punaisia jenkkejä oli pitkä rivi. Sellaisenaan parhaat olivat L´Ecole No 41 Apogee Pepper Bridge 2012 Bordeaux-blendi ja K Syrah The Deal 2013. Chilin kanssa sopuisimmin kulkivat Cabernet Sauvignonit, Chateau Smith ja Substance. 

Winestudion ranskalaisillan voittajat

Marraskuun alkuun maistettiin Winestudiossa ihania ranskalaisia viinejä Tom Molinin asiantuntevassa johdossa.

Aloitimme illan Louis Roedererin Brut Premier samppanjalla (54,90€), joka on upea ja tasapainoinen talon vakiosamppanja ja jää valitettavan usein saman tuottajan Cristalin (220€) varjoon. Hinta-laatusuhteelle 10+!

Tompan esittelemät Siriukset sekä Ch. Argadensin viinit ihastuttivat tyylikkyydellään ja jälleen hienolla hinta-laatusuhteellaan. Menivät kärkeen viineissä alle 20€ sekä punaisissa että valkoisissa.

Molemmat roseet, Le Rose de Cassagnau sekä Sirius todettiin erittäin kelvoiksi viineiksi suomalaiseen joulupöytään.

Kun hypättiin hieman yli kahdenkympin viineihin, Ch. Trillol 2014 ja Ch. Gambon La Pelouse 2011 keräsivät pisteet lähes puoliksi, Ch. Gambon parin pisteen voittoon.

Riku Väänänen kävi esittelemässä juuri vaimonsa Annan kanssa ostamansa Ch. Puybarben Bordeaux-tilan kolme viiniä, joista Ch. Puybarbe 2014 valittiin koko illan ehdottomasti parhaaksi viiniksi. Onnea!

Koko viinilistan löydät sivulta winestudio.fi/tastingit.


Viking Linen perinteisestä joulupöydästä löytyy myös vegeä!

Viking Line tarjoilee laivoillaan perinteistä joulupöytää 16.11.-26.12.2018 ja tänä vuonna kasvisruokaa sekä vegeversioita on entistä enemmän.

Ruotsin kokkimaajoukkue ja kärjessä Fredrik Andersson ovat yhdessä Viking Linen keittiömestareiden kanssa suunnitelleet uudistetun joulutarjoilun, joka tähtää raikkaisiin pohjoismaisiin makuihin. Myös lapset ovat saaneet ihan oman herkkupöydän.

Joulubuffan hinta on ennakkoon varattaessa 37,00€ ja normaalihintaan 39,00€.

M/S Cinderella tarjoaa jouluruokaa 20.11. alkaen.

Ensimmäiset kinkut on tullut testattua!Markku Niemi sommelierien MM-kisoihin!

Markku Niemi Helsingin ravintola Pastiksesta on palannut kisakentille ja nappasi eilen edustuspaikan sommelierien MM-kisoihin Belgian Antwerpeniin maaliskuussa 2019.

Muut finalistit olivat tuttuun tapaan Kirsi Seppänen Tampereelta ja Taneli Lehtonen Helsingistä.

Kisat pidetään 11.-15.3.2019 ja paikalla ovat 62 eri maan parhaat sommelierit.

Onnea matkaan!

Grand Vin Helsinki Vanhalla 12.-13.10.

Grand Vin Helsinki 12.10.-13.10.2108 Vanhalla!

Tapahtumassa on maisteltavana noin 240 viiniä yli 70 eri tuottajalta sekä 11 asiantuntijoiden vetämää Master Class -luentoa.

Sisäänpääsylipun hinta ovelta on 18 €, johon sisältyy Lehmann Glassin Excellence - viinilasi ja käsiohjelma.

Maistelu- ja ruokalipukkeiden hinta tapahtumassa on 2,50 €.

Perjantaina 12. lokakuuta 2018 kello 15:30-21:00
Lauantaina 13. lokakuuta 2018 kello 14:00-20:00
Paikka: Vanha Ylioppilastalo, Mannerheimintie 3, 00100 Helsinki

8.10.2018 Piper-Heidsieckiltä oma samppanja Viking Linelle!


8.10.2018 Piper-Heidsieckiltä oma samppanja Viking Linelle!

Yli 200-vuotiaan samppanjatalo Piper-Heidsieckin viinitiimi on yhdessä Essi Avellanin kanssa kehittänyt vain Viking Linelle suunnitellun, Essentiel by Essi for Viking Line -samppanjan.

Samppanjaa on tuotettu yksi erä, 40.000 pulloa, ja se on myynnissä laivoilla lokakuusta 2018 lähtien hintaan 39,90€ (klubi 31,90€).

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Piper-Heidsieckin samppanjatalo tuottaa asiakkaalle räätälöityä erikoissamppanjaa vähittäismyyntiin.

Essin mukaan viini on nyt aivan baby, sillä se on uudelleenkorkitettu kuusi kuukautta sitten. "Kun malttaa vielä odottaa 6-12 kuukautta, viini osoittaa todellisen suuruutensa", Essi neuvoo.

Viinissä on Pinot Noiria reilut 80% ja noin 15% Chardonnayta. Sekoitukseen on käytetty myös 5-10- vuotiaita reserve-viinejä hieman tuomaan lisärakennetta.
Mahtava viini, hyvä Essi!