Viinimaailmassa sattuu ja tapahtuu. Tältä palstalta löydät vinkkejä ja uutisia.

Vuoden Viini 2018 on valittu!

Alsacen Domaines Schlumbergerin Riesling Grand Cru Saering 2014 on napannut ykkössijan Vuoden Viinit-kilpailussa.

Kisaamassa oli 832 viiniä, ja tämä riesling voitti kultaa valkoviinisarjassa sekä platinaa koko kisassa.

Rehevä, hunajainen, aromikas ja sitruksinen, todella tasapainoinen upea viini!

Alkon tilausvalikoimasta siis vauhdilla, tuotenumero on 909387 ja hintaa 29,49€.

Sopi kuin nenä päähän gratinoidun hummerin ja serranokinkkuun käärittyjen parsojen parina.

Helsinki Drink Festival levittää cocktailien ilosanomaa 2.-3.3.2018 Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla

Ruoka- ja viinikulttuurin tavoin drinkkikulttuuri muuttuu Suomessa mutkattomammaksi ja sosiaalisemmaksi. Ensimmäistä kertaa järjestettävä Helsinki Drink Festival haluaa toimia cocktailkulttuurin pioneeritapahtumana.

Helsinki Drink Festival
Aika: Perjantai 2.3 klo 16-22 ja lauantai 3.3 klo 15-22
Paikka: Vanha Ylioppilastalo (Mannerheimintie 3, 00100 Helsinki).
Liput: Hinta ennakkoon 10€, ovelta 15€ sis. yhden päivän sisäänpääsy, narikka, lasilipuke ja 5 €:n käyttöraha.
Drinkkien hinnat alkaen 5 €
Lue lisää tapahtumasta: www.helsinkidrinkfestival.fi

Poks poks - kuohuvaa viikonlopuksi:

Louis Roederer on valittu Drinks Internationalin arvostetuimmaksi samppanjabrändiksi vuonna 2018. Samppanjatalo on ollut viime vuosien aikana aina TOP 5:n samppanjabrändin joukossa ja saavutti nyt ensimmäistä kertaa ykkössijan.

2018 sijoitukset:
1. Louis Roederer
2. Pol Roger
3. Charles Heidsieck
4. Billecart-Salmon
5. Krug
6. Bollinger
7. Taittinger
8. Jacquesson
9. Ruinart
10.Dom Pérignon
Näitä ja muita ihania samppanjoita sitten maistamaan 19.-21.4. Grand Champagne-tapahtumaan Vanhalle!

Viking Linen uudet laivaviinit

Viking Line on julkistanut laivaviininsä seuraavalle kahdelle vuodelle ja ne ovat tässä:

Samppanja: Piper-Heidsieck Essentiel, paahteinen, mineraalinen ja punaomenainen ruoka- ja seurustelusamppanja, 35,00€.

Kuohuviini: Mezza di Mezzacorona Italian Trentinosta. Hedelmäinen ja helppo hippaviini, eikä hintakaan päätä huimaa, 7,90€.

Valkoviini: Ensimmäistä kertaa on valittu valkoviini Australiasta, Astronomer Chardonnay, tunnetulta DeBortolin viinitalolta. Trooppisen hedelmäinen ja aavistuksen paahteinen kala- ja seurusteluviini, 9,50€.

Punaviini: Languedocin huipputuottajan Gérard Bertrandin Solensis Syrah-Cabernet Sauvignon, 9,50€. Tyylikkään mineraalinen, selkeä ja raikkaan hedelmäinen, punaviini lihalle tai juustoille.

Lisäksi myyntiin tulee Barone Ricasolin Chianti Classico, n. 16,00€, Viking Linen erikoisviininä.

Viinit seilaavat laivoilla siis kauden 2018-2019, virallisesti 15.1.2018 alkaen.

20.11.2017

Sateinen maanantai sai uutta elämää iki-ihanan Pierangelo Tommasin seurassa, jolla on tapana näihin aikoihin poiketa Suomessa maistattamassa kauteen sopivia amaronejaan. Eikä tänään pelkästään niitä, vaan laseista löytyivät myös talon uusimmat hankinnat Veneton ulkopuolelta - Casisano Brunello di Montalcino sekä Paternoster Aglianico del Vulture.

Tämä mies on vuosikaudet aikanaan vannonut, ettei Tommasin viinivalikoima enää kasva, mutta vain sattuu lähes joka kerran tavatessamme portfoliosta löytyvän joku uusi, ihana viini.

Vuosituhannen vaihteen lähestyessä Tommasin viinitalolla alkoi olla jo Veneto sanoaksemme hallussa, joten oli aika lähteä Toscanaan. Ensin hankittiin Poggio al Tufo Maremmasta 1997, jonne on ensi vuonna rakenteilla oma viininvalmistamo varastoineen.  Muita hankintoja tehtiin Lombardiasta ja Apuliasta.

Pitkäaikainen unelma Brunello di Montalcinosta toteutui 2015, Casisanon viinitilan hankkimisen myötä. Kaikki Tommasin ostokset ovat olleet pitkän harkinnan tuloksia riskeineen, eikä löydy montaa viinitaloa Italiassa, joka toimisi sekä Venetossa että Toscanassa. 

Casisanon Brunellon vuosikerta 2011 on saatavilla Alkosta (44,99€), ja se voitti ylivoimaisesti Winestudion lokakuisen Toscana-illan viiniäänestyksen.

Viime vuoden elokuussa Tommasista tuli myös Basilicatassa sijaitsevan legendaarisen  Paternosterin pääomistaja.

Paternosterin tarhat ovat melko korkealla viileämmässä ilmanalassa, 450-500 metrissä, joka antaa tuhteihin ja tumman marjaisiin viineihin upeaa rakennetta sekä vivahteikkuutta. Tanniineja myös riittää 20 kuukautta ranskalaisessa ja slavonialaisessa tammessa (50/50) kypsyneissä viineissä. Täydellisiä lihaviinejä siis.

Anselmo Paternosterin vuonna 1925 perustaman tilan viinituotanto on tänä päivänä Tommasin lahjakkaan viinintekijäkolmikon käsissä, ja näitä supertanniinisia hienoja viinejä odotellaan mieluusti myös Suomen markkinoille.

Aivan turha odottakaan, etteikö ensi kerralla olisi jotain uutta taas taskussa, ja Pierangelo myönsikin heti kättelyssä, että uusia tarhoja etsitään. Piemonte on liian kallis, eikä siellä olisi tarpeeksi ostettavaa, kun ei alle kymmentä hehtaaria kannata hankkia. Ideana olisi löytää lisää tarhoja jo olemassa olevien kuuden tilan lähistöiltä, ei niinkään uusia viinitaloja, mutta Pierangelon tuntien, mene ja tiedä.

Alkon lokakuun uutuudet & Veneto


Alkon lokakuun teemana on Veneto ja valikoimaan onkin tullut jokunen hyvä uusi amarone. Uutuuksia oli 41, ja mukana taas pari kivaa puolikasta viinipulloa, joista löytyy nykyisin myös laatua.

Samppanjoissa ihastutti raikkaan terävillä hapoillaan Lanson Green Label Organic Champagne Brut, 49,90€. Puhtaan hedelmäinen luomusamppanja, jossa on reippaasti sitrusta, vihreää omenaa ja tyylikästä mineraalisuutta. Ostereille kuin nenä päähän ja myös muiden merenelävien seuraan.

Magnumpullossa oleva Charles Ellner Grande Reserve Champagne Brut, 59,15€ 1,5 l, on oiva bilejuoma, runsas ja kypsän hedelmäinen, joka sopii myös ruokasamppanjaksi.

Valkoviineistä nappaisin savukalan kyytiin Bonterra Chardonnayn 2015, 14,90€, joka on tyylikäs, tamminen ja kypsän omenainen luomuviini Kaliforniasta.

Punaviineissä oli mistä valita, hyvää, huonoa ja kaikkea siltä väliltä. Jos kaipaat erikoista viiniä, maista armenialainen Yerevan Areni Karmrahyut 2015 14,31€. Karpaloinen, kirsikkainen ja yrttinen, hieman pinot noir-tyyppinen makumaailma syyspatojen ääreen.

Tabalí Reserva Especial Cabernet Franc 2015 Chilestä istuu pihvi- ja riistapöytään. Napakka, tumman marjainen ja roteva viini, jossa on kaikkea riittävästi. Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2014, löytyy nyt pikkupullossa, kymppi siitä, myös euroina, 9,98€.

Regina Viarum Mencia 2016, 15,89€ Espanjasta on ollut jo aiemminkin ruokapöydässäni tapasten seurana ja suosittelen muillekin. Kiva, raikas, yrttinen ja marjainen makumaailma.

Sitten vielä kolme hyvää pihviviiniä: The Storyteller Cabernet Sauvignon Organic 2014, 14,90€ Etelä-Afrikasta. Pippuria, mustaherukkaa ja puhdasta hedelmäisyyttä, maukas viini. Ribeiro Santo Reserva 2014, 17,98€ portugalilaisten viinien ystäville. Hieno viini, jossa kaikki palaset ovat paikoillaan. Louis M. Martini Cabernet Sauvignon 2014, 19,89€ Kaliforniasta sopii sekin tähän tuhtien, tasapainoisten, eikä hillomarjaisten viinien settiin. Klassinen jenkkiviini, jossa tammi on hienosti integroitunut, tumma hedelmäisyys ja suklaisuus kulkevat sopuisasti käsi kädessä. Nam.

Venetosta nappaisin koriin Tommasin Fiorato Recioto della Valpolicellan 2014, 18,90€ 0,375 l jälkiruoaksi sellaisenaan tai juustopöytään. Viikunaa, kirsikkaa, mausteita ja tyyliä! Valkoviineistä Pieropan La Rocca 2015 Soave Classico, 29,90€ on klassikko ja alueensa kuningatar, eikä turhia esittelyjä kaivanne - tyylikkään hapokas, mineraalinen, mausteinen ja tasapainoinen.

Proseccoja oli reilusti, kaksi parasta San Simone Asolo Prosecco Extra Dry, 16,89€ sekä Corte Giovanni Asolo Prosecco Extra Dry, 22,98€. Näistä puuttui se päällekäyvä päärynäisyys, joka edullisimmissa proseccoissa on ainakin minulle liikaa. Valikoimassa on monta uutta melko hinnakasta proseccoa, moni mielestäni liian kallis laatuunsa nähden, mutta maistakaa itse.

Amaroneja on neljä uutukaista, joista parhaat Fidora Monte Tabor 2010, 39,89€ sekä Domìni Veneti 2014, 39,89€. Fidora on jo kehittyneempi amarone, jonka aromit ovat mukavassa tasapainoissa, hieno viini. Domìni Venetissä on hyvä hinta-laatusuhde, se on niitä meditointiviinejä, jossa tavaraa riittää. Myös juustopöytään. Pihveille ottaisin kevyemmän luomuamaronen Antiche Terre Mezzo Monte 2012, jossa on myös hieman kevyempi hinta, 36,50€. Jos ei näillä lokakuu lämpene, on kumma!


19.10. Piemonten kokkailuilta


Piemonten kokkailuillan herkkuja olivat bagna cauda, sienirisotto ja sitruuna-polentakakku.

Bagna caudan kanssa, ja ihan itsekseenkin loistivat molemmat upeat valkoviinit, Serra Lupini Roero Arneis 2016 sekä Bricula Nascetta 2015. Punaviineistä suosikeiksi nousivat Vietti Barbera d´Asti la Crena 2012, Broccardo Barolo i Tre Pais 2012 ja Fontanafredda Barolo Serralunga d´Alba 2012.

Ihana jälkiruoka vaikka sellaisenaan on Michele Chiarlon Nivole Moscato d´Asti 2016. No tässä olivatkin lähes kaikki, mutta huonoja viinejähän meillä ei maistella.

Brinkhall´sin kuohuviini on vihdoin Alkossa

Brinkhall´sin omenaviinivalmistamo avasi ovensa viime maaliskuussa Rymättylän Röölänrannassa.

Tuolloin oli maistettavana talon jääviini Eeva, jonka suosio yllätti valmistajat täysin. Tuote oli loppuunmyyty maaliskuun kuluessa.

Juhannuksen aikaan päästiin maistamaan Brinkhall´sin samppanjamenetelmällä tehtyä kuohuviiniä ja nyt viini on saatu Alkon tilausvalikoimaan. 8 kuukautta hiivasakan kanssa kypsytetty Suomi 100-kuohuviini maksaa 30€ pullo ja on aika hauska lisä juhlavuoden viinipöytään.

Jääviini Eevaa on tulossa myyntiin lisää marraskuun puolessa välissä. www.bsp.fi


Helsingin paras viinibaari on löytynyt!


Kaupungin uusi viinibaari Bricco on korkattu!

Palvelu pelasi ja täyden oloisesta baarista paikat löytyivät näppärästi sovittelemalla. Täällä saa istua vieraisiin pöytiin!

Viinilista on talon omaa maahantuontia ja mikä parasta, hinnoittelu on kohtuullinen. Runsaasti viinejä myös laseittain.

Ruoka oli mainiota ja laadukasta, mukaan ostettiin lihaguru Dario Ceccinin tajuttoman hyvää chilikastiketta. Voisin sanoa, että parempia bruschettoja en ole saanut edes Italiassa!

Tunnelma, sijainti ja kokonaisuus täyskymppi.

Suomen kokit lähtevät kisaamaan

S. Pellegrino Young Chef-tittelistä!

Mentorina Henri Alén

Kolmatta kertaa järjestettävään S. Pellegrino Young Chef-kisan Skandinavian ja Baltian maiden osakilpailuun lähtevät kaksi suomalaiskokkia, Jussi Piiroinen sekä Mikael Mihailov, joka on tulessa jo toista kertaa. Kisa järjestetään Tukholmassa 24.10.

Kilpailu on pitkä ja finaali käydään vasta keväällä 2018. Tänä vuonna hakijoita oli yli 3000, 90 eri maasta. Kisa on jaettu osa-alueisiin, joita on kaikkiaan 21.  

Skandinavian ja Baltian maiden osakilpailussa näyttävät taitonsa kymmenen semifinalistia ja sieltä olisi napattava voitto kotiin.

Jussi ja Mikael kertoivat tänään hieman tunnoistaan paria viikkoa ennen koitosta, ja voittamaan mennään, kuten kuvasta mentorin kanssa näkyy.

Molemmilla on hyvä fiilis ja Mikael kertoi osaavansa ottaa nyt vähän rennommin, kun on jo yksi kilpailukerta takana. Mikaelin tavarat jäivät viime kerralla tulliin, joten nyt stressaa takuulla vähemmän! Kisassa hänen mukaansa tärkeintä on intohimo ja parasta antia verkostoituminen.

Kukaan ei siis lähde tyhjin käsin ja jo näin pitkälle kilpailussa pääseminen on hatunnoston paikka.

Henri Alén kertoi kisassa painotettavan visiota, annoksen kauneutta, innovatiivisuutta, ainesosia sekä sen esittelyä. Annoksissa voi Henrin mukaan olla laaja kirjo komponentteja tai "kasa kaikkea", maku ratkaisee. Hän toimii Suomen tuomarina 24.10. Tukholmassa.

Kuten kaverit sanoivat - luottavaisin mielin mennään, eli suomeksi : näyttäkää niille!

10.10.2017

Winestudion kokkailuilta 5.10. Toscana


5.10. Toscana-illassa kokkailtiin yhdessä kolmea erityyppistä pastaa, osa teki ruokaa ja osa vain nautti elämästä. Viinit maistettiin ensin sellaisenaan ja valittiin suosikki. Tämän jälkeen viinit menivät testiin ruokien parina.

Alkuun nautimme äyriäispastaa kahden erilaisen Toscanan valkoviinin kanssa: Guado Al Tasso Vermentinon, sekä Barone Ricasoli Torricellan 2015. Ensimmäinen oli raikas, elegantti ja sitruksinen, joten siksikin nappivalinta äyriäisten pariksi. Runsaampi ja paahteisempi Torricella sai sekin pari kannattajaa, ja oli viininä itsekseen erittäin mainio. Mikäli pastaan olisi laitettu kermaa ja parmesania, Torricella olisi ollut hyvä haastaja.

Tomaatti-munakoisopasta sai seurakseen kolme viiniä: Ruffino Chianti Superioren 2014 (uudessa 0,75 l "olkipullossa"), Poggio al Tufo Rompicollon 2015 sekä Antinori Pèppolin 2015. Ehdoton suosikki sekä sellaisenaan, että ruoan kanssa oli Poggio al Tufo Rompicollo.

Opaskokkimme Teemu Sirainen oli tehnyt upean riistaragún, jonka reseptiä vielä odotellaan, muut löytyvät jutun lopusta. Ragú huuhdeltiin alas

Le Misse di Candialle Chianti Classicolla 2011, Marchese Antinori Chianti Classico Riservalla 2013 ja Ruffino Riserva Ducalella 2012. Näistä tykättiin kaikista sellaisenaan, mutta ruoan kanssa suurin osa äänesti Marchese Antinorin Chianti Classico Riservaa. Viini on mausteisen mehevä ja rimmasi hyvin riistan kaverina.

Lopuksi maistettiin Dal Cero Selverello Cortona Syrah 2013 sekä Tommasi Casisano Brunello di Montalcino 2011 pecorinon parina. Molemmat toimivat hyvin, ja Selverello Cortona (uusi Alkossa) oli mahtava uusi tuttavuus. Tommasin Casisano valittiin, ei kovinkaan yllätyksellisesti, koko illan parhaaksi viiniksi.

Tässä kahden ensimmäisen pastan reseptit, kokkailu jatkuu 19.10. Piemontella.

Äyriäispasta
1 sipuli

Pari valkosipulinkynttä

Äyriäissekoitetta (pakaste)

Valkoviiniä

Yhden sitruunan kuori

Suolaa, mustapippuria

Spaghettia tai muuta pastaa

Freesaa silputtu sipuli ja valkosipuli. Lisää äyriäissekoitus, valkoviini ja raasta sekaan 1 sitruunan keltainen kuoriosa. Kuumenna, mutta älä keitä. Äyriäiset sitkistyvät helposti. Keitä pasta. Yhdistä pasta ja kastike, tarjoa.

Tomaatti-munakoisopasta
1 sipuli

2-3 valkosipulinkynttä

1-2 munakoisoa ( isoja 1)

250 g tuoretomaatteja

1 prk tomaattimurskaa

1 mozzarella

Basilikaa 1 ruukku

Tagliatelle-pastaa

Freesaa sipuleita kasarissa ja lisää valkosipulit, sekä tuoreet (kaltattuna ja pilkottuna) ja tölkkitomaatit. Anna poreilla hiljakseen. Pilko munakoisot ja ripottele päälle suolaa. Kuivaa talouspaperilla n 15 min kuluttua ja pilko kuutioiksi. Paista pannulla kunnes ruskistuneet. Lisää tomaattikastikkeen joukkoon. Keitä (muista reilusti suolaa keitinveteen!) ja valuta pasta. Juuri ennen tarjoilua lisää basilikasilppua kastikkeeseen. Revi mozzarella pieniksi paloiksi ja laita juustoa annosten päälle.

Steiningerin kuohuviinit - Weine sind wie Menschen - Jeder ist anders!

Eilen oli ilo maistaa itävaltalaisen Steiningerin viinitalon Brigitta Steiningerin seurassa talon kuohuviinejä.

Perheomisteisen tilan kiireinen rouva pyyhkäisi Suomeen kesken sadonkorjuun, joka etenee loistavasti. Keväthallojen jälkeen kesä on ollut aurinkoinen ja sadetta on tullut vain pari kertaa. Yöt ovat sopivasti viilenneet sadonkorjuun alkua kohden ja rypäleet ovat terveitä. Ensimmäiset viinit ovat jo käymässä, ja Brigittan mukaan kaikkialla tuoksuu mukavasti viinille.

Steiningerin perhe osti tilan vuonna 1938 ja 2/3 tuotannosta on perusviiniä. Vuonna 1989 Steiningerit aloittivat kuohuviinien valmistuksen Brigittan aviomiehen, Karlin innostuttua ideasta Champagnen vierailulla.

Maistoimme eilen kuohuviinit Grüner Veltlineristä, Rieslingistä, Pinot Noirista sekä Cabernet Sauvignonista ja sanoisin, ettei Karl mitenkään metsään mennyt. Suomen markkinoilla voi tosin kompastuttaa hinta, Alkossa viinit maksavat tilausvalikoimassa 25,90€ - 48,90€.

Viineissä maistuu puhdas hedelmäisyys, jonka lisäksi reipas hapokkuus antaa niille raikkautta ja rakennetta. Käymisessä käytetään ainoastaan vanhoja tynnyreitä tai terästankkeja ja pullokypsytys on pitkä. Reserve-viinejä kypsytetään hiivasakan kanssa 2 vuotta ja tarhaviinejä kolme, joka antaa täyteläisyyttä viineille ja tekee niistä mainioita ruokaviinejä.

Tänään Brigitta on maistattamassa viinejään Old World Wines-tapahtumassa Vanhalla - kannattaa poiketa!

Barone Pizzini - Lombardian herkku!

Paras aikoihin maistamani franciacorta osui lasiin Barone Pizziniltä, jonka luomuviineistä kolme löytyy tällä hetkellä ravintolavalikoimasta:

Franciacorta Animante Brut, Satén 2013 ja Bagnadore Franciacorta DOCG Pas Dosé Riserva 2009. Maista, kun tulee vastaan!

Näin rakenteikasta franciacortaa saa hakea, ja potkua näihinkin viineihin on saatu pitkällä, 25-30 kuukauden kypsytyksellä.

Vuodesta 2007 lähtien koko Pizzinin tuotanto on ollut 100 % luomua. Talo oli ensimmäinen italialainen viinitalo, jolle myönnettiin ISO 14064 sertifikaatti kasvihuonepäästöjen vähentämisestä sekä vuodesta 2015 talo on ollut sertifioitu kestävän kehityksen edelläkävijä.


Sadonkorjuun aikaan Riojassa

Rioja on Espanjan arvostetuin, ja yksi maailman tunnetuimmista viinialueista, jonka suosio on vuosikymmenten saatossa laukannut ylös ja alas. Välillä kuluttajat ovat kyllästyneet pitkän tammikypsytyksen aikaansaamiin kuivahkoihin viineihin, jolloin moderneimmat tuottajat ovat luoneet hedelmäisempiä ja helpommin lähestyttäviä viinejä. On sompailtu klassisen ja uuden Riojan välimaastossa, kunnes nyt on jälleen muodissa perinteinen Riojan tyyli, ehkäpä hieman hedelmäisemmällä twistillä.

Riojan jättiläinen, Suomenkin markkinoilla vuosikymmeniä ollut, Campo Viejo, pitää kiinni perinteistä reserva- ja gran reserva-viineillään. Nuorekkaamman ja raikkaamman tyylin etsijälle talo tarjoaa hedelmäisiä crianza-viinejä sekä cavaa.

Poikkesin sadonkorjuun aikaan vilkaisemassa, mitä Campo Viejolle kuuluu. Sään puolesta Riojassa saa varautua mihin vaan, sillä Cantabrian vuoristo ja Ebro-joki voivat kerätä yllättäviä pilvikasaantumia kesken kauniin syyskuun. Niin kävi tälläkin kertaa. Viljelijöille pilviverho on syksyllä toivottu vieras, sillä se suojaa tarhoja pohjoisesta tulevalta kylmältä ilmalta, jollei aurinko ole lämmittämässä.

Saapumispäivän 30 asteen lämpö vaihtui yön yli tuuleen, sateeseen ja 14 asteen lämpötilaan. Riojan reissulle kannattaa siis pakata vähän kaikenlaista matkaan. Riojassa, kuten muuallakin Espanjassa kesä on ollut todella kuuma ja kuiva, johon helpotusta toivat juuri sadonkorjuun alla saapuneet sateet.
Sadetta ei kasvukauden aikana tarvita, sillä Riojassa tarhojen kastelu tarvittaessa on sallittua, joskaan ei yleensä käytettyä. Viljelijöiden mielestä kastelu pilaa tasapainon, jonka köynnös luonnollisissa olosuhteissa saavuttaa.

Runsaat sateet tuovat rypäleisiin liikaa vettä ja kasvattavat satoa liian kanssa. Tämä sopii toki rypäleitä tuottajille myyville viljelijöille, mutta liika vesi vähentävää rypäleiden konsentraatiota, ja aiheuttaa viinintekijälle harmaita hiuksia. Tänä vuonna sadonkorjuu on alkanut hieman normaalia aiemmin, ja syyskuun puolivälissä oltiin poiminnassa Campo Viejolla myös keskivaiheilla. Rypäleet olivat terveitä, sillä kuiva kasvukauden loppu on pitänyt hometaudit poissa.

Campo Viejolla on omia tarhoja 230 ha ja loput rypäleistä ostetaan alueen sopimusviljelijöiltä, joita on 800. Tarhat ovat pieniä, hehtaarin pari, eli kun puhutaan suuresta tarhasta, se on jokseenkin kahden hehtaarin kokoinen.
Rypäleitä tuotetaan yhteensä 6500 hehtaarilta 15 miljoonaa kiloa vuosittain, mikä pitää viinitarhojen pomon, Marion kiireisenä. Marion kanssa maistelimme eri lajikkeita tarhoilla ja tutkailimme kypsymistilannetta siementen ja rypäleiden kuorien perusteella. Makealtakin maistuvan rypäleen siemenet saattavat olla vielä vihreitä ja karvaan makuisia, eikä sisus irtoa kuoresta puristamalla. Silloin ollaan vielä jonkin matkan päässä optimaalisesta kypsyydestä poimintaa varten.

Mario kiteyttää Campo Viejon viinien salaisuuden olevan juuri tämä välillä haastavakin ilmasto, siellä työskentelevät taitavat ihmiset, sekä monimuotoinen maaperä tuhansine erilaisine pikkutarhoineen.

Valkoiset lajikkeet oli jo poimittu ja rypäleet ovat käymässä 140 eri tankissa. Viinintekijöiden urakkana on maistaa kaikkien tankkien käymisvaiheessa olevat viinit päivittäin. Pääviinintekijä Elena valvoo Campo Viejon viinejä kuin lapsiaan, hän lähes asuu tilalla muutaman kuukauden ajan sadonkorjuun alusta lähtien ja pitää topakkaa kuria.
Elena on ollut Campo Viejolla 33 vuotta ja oli yhtiön toimitusjohtajan sekä arkkitehdin mukana suunnittelemassa talon uutta viininvalmistamoa, joka valmistui vuonna 2001.

Tilaa on 45.000 neliötä, tankkeja 327 á 65 000 l ja kypsytystynnyreitä 70.000. Viiniä valmistetaan vuodessa 16 miljoonaa pulloa. Luvut ovat huimia, mutta siitä huolimatta jokainen maistamani viini tuntui lähes käsintehdyltä, mikä kertoo vahvasta taidosta ja laaduntarkkailusta.

Maistoimme Elenan kanssa Campo Viejon Gran Reservan vuosikerrat 2001, 2005 ja 2010, joista jälkimmäinen on saatavana Alkosta. Omat suosikkini olivat 2001 ja 2010, molemmissa on ikääntymispotentiaalia vielä reippaasti. Vuosi 2011 maistettiin reissun aikana myös ja se on jokseenkin samantasoinen vuoden 2010 kanssa. Hankalia vuosia Elenan mukaan ovat olleet "kolmosvuodet" 2003 ja 2013, mutta vuosikertavaihteluthan ne viineistä mielenkiintoisia tekevät.

Elena käy itse Ranskassa valitsemassa kypsytystynnyreihin käytettävät tammet ja tynnyrit valmistetaan Campo Viejolla. Kolmen eri tynnyrintekijän tynnyreissä kypsytettyjen viinien eron maistaa, vaikka periaatteessa valmistustapa ja paahtoaste on ollut samanlainen. Käsityö jättää jälkensä.

Reserva-viinejään Campo Viejo kypsyttää 18 kk tammitynnyrissä ja saman verran pullossa. Gran Reserva on kaksi vuotta tammessa ja kolme pullossa ennen myyntiin laskua.

Valtavasti on rahaa kiinni varastoissa, joissa espanjalaiset ystävällisesti kypsyttävät viinit meille valmiiksi juotaviksi. Pelkästään pullovarastossa lepäilee kypsymässä kuusi miljoonaa pulloa.

Parhaimmillaan nämä tumman kirsikkaiset, mausteiset ja paahteisen tammiset viinit ovat paikallisten suolaisten tapasten kumppanina. Jos satut paikan päälle, tapas-kierrosta Logroñon Calle Laurelilla ei sovi jättää väliin!

Alkon syyskuun uutuuksia haravoitu

Alkon syyskuun viinikattaus on aika herkullinen ja eniten hattua nostan puolikkaiden samppanjapullojen valikoiman laadukkaalle kasvattamiselle.

Samppanjavalikoima kasvoi viidellä puolikkaalla, joista eleganteimpina nousivat Deutz Classic Champagne Brut 20,69€ ja saman talon Deutz Rosé Champagne Brut 24,06€. Yksikään viidestä uutuudesta ei ollut toki huono, Taittingerin Réserve Champagne Brut 24,90€ on löytänyt taas runkoa itseensä ja Drappierin Rosé de Saignée Champagne Brut 21,98€ erottuu maukkaalla viinimäisyydellään, joka tekee siitä myös hienon ruokasamppanjan.

Valkoviinien ehdoton löytö on Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2012, 15,89€! Ei kannata tuudittautua siihen, että laadukasta Alsacen Grand Cru-viiniä saa joka päivä tällä hinnalla. Viinissä on kaikki klassikon ainekset edullisessa paketissa. Täydellinen seurusteluviini ja monikäyttöinen kepeämpien ruokien, kuten äyriäisten, ja vaikkapa kermaisen simpukkapadan  kumppani. Toinen mielenkiintoinen valkoviini tulee Piemontesta, Bricula Nascetta 2015 15,90€. Nascetta-lajikkeesta valmistettu kepeän eksoottinen ja mineraalinen tyylipakkaus, joka on monikäyttöinen ruokaviini kaloille ja syksyn kasviksille.

Punaviineissä olikin sitten, mistä valita ja suosituksia tulee reilusti. Trivento Golden Reserve Syrah 2013 18,89€ Argentiinasta on lämmittänyt mieltäni jo aiemmalla maistokerralla entrecôten parina. Syksyn viinikoriin lisäisin myös chileläiset Rio Claro Cabernet Sauvignon 2015 12,89€ (luomu), loistava pihviviini kohtuuhinnalla, sekä Tabali Reserva Especial Syrah 2013 14,90€, paksu ja herkullinen tummien lihojen viini niin ikään.

Etelä-Afrikan Bordeaux-blendi, Lanzerac 2015 13,89€  on onnistunut, 14 kk kypsynyt pihviviini ja toinen huipputärppi on 19,90€ maksava La Chasse des Princes Châteauneuf-du-Pape 2014. Tässä hinnassa saa paljon laatua edullisesti. Kauden riista- ja pataviineiksi pinot noiria - uusista lasiin vaikka Pheasant´s Tale Pinot Noir 2014 14,89€, Uudesta-Seelannista tai luomuviini Karl May Spätburgunder 2015 14,90€ Saksasta, molemmissa hyvä hinta-laatusuhde. Viikonlopun sieniretkelle otan mukaan Hardegg Pinot Noir vom Schlossin 17,89€ (2015), joten nautinnollista viikonloppua ja cin cin!Alkon Töölöntorin nostalgiamyymälä avataan huomenna perjantaina 22.9. klo 10

Töölöntorin Alkon tiskimyymälän avaamista on odoteltu kummastunein tuntein. Tänään sai kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä tiskin takana ovat ainoastaan erikoiserät sekä kassat, eikä jonossa tarvitse jatkossakaan änkyttää monimutkaisia tuotenimikkeitä.

Tiskiseinän takaa paljastuu itse asiassa tyylikäs ja selkeä myymälä, jonka ihmeen pieneen tilaan on saatu avaruutta ja jopa tuhat eri tuotetta. Viinejä löytyy noin 700 ja panimotuotteita 150.

Ei siis huolta kansalaiset, palvelutiskin takaa löytyy ainoastaan hyviä viinejä ja vanhanaikaisia työasuja.


2017 Vuosikerta-Blossassa maistuu Intia

Lokakuun 5. myyntiin tulevassa Blossan vuosikertaglögissä maistuu trooppinen mango sekä ripaus chiliä.

Makumatkaa maailman ympäri tekevä vuosikerta-Blossa on tänä vuonna hakenut inspiraationsa Intiasta ja Delhin vilkkailta Khari Baolin maustemarkkinoilta.
Täältä mausteiden aarreaitasta löytyivät maut tämän vuoden vuosikertaglögiin: auringon kypsyttämät mangot, mausteinen juustokumina sekä ripaus chiliä.

Aiempina vuosina Blossa on matkannut mm. Norrlannin metsissä (2016), lontoolaisella teehuoneella (2015), Provencessa (2014), Taalainmaalla (2013), Japanissa (2012) sekä El Salvadorin kahviviljelmillä (2011).

Blossaa pääsee maistamaan Mikä Viini - tapahtumassa 20.-21.9.!

BLOSSA'17

Valmistusmaa: Suomi
Alkoholipitoisuus: 15 %
Sokeripitoisuus: 115 g/L
Hinta: 13,99 €

Mikä Viini! -festarit - jo 15 vuotta suomalaista viinikulttuuria

Mikä Viini! valtaa jälleen Vanhan Ylioppilastalon Helsingissä 20.-21. syyskuuta 2017.

Vuodesta 2002 lähtien järjestetty Mikä Viini! on vakiinnuttanut 15 vuodessa paikkansa laadukkaan suomalaisen viini- ja alkoholikulttuurin edistäjänä. Viinifestareiden laajaan tarjontaan on mahdollisuus tutustua erilaisin teemapoluin, vapaasti kierrellen tai osallistua viinintekijöiden vetämiin tastingeihin.

Mikä Viini! on loistava mahdollisuus tavata eri viinitalojen edustajia ja viinintekijöitä kymmenestä eri maasta. Tänä vuonna tapahtumaa tähdittävät naisviinintekijät eri puolilta maailmaa chileläisen Leydan viinintekijä Viviana Navarreten, Pongraczin huippukuohuvista vastaavan Elunda Bassonin ja kestävän kehityksen viineistä tunnetun Raimatin viinintekijä Pilar Salinasin johdolla. Heidän vetämissään tastingeissa pääsee tutustumaan kunkin viinitalon viineihin ja maan viinikulttuuriin.

Nyt Suomen juhlavuonna kannattaa myös tutustua virallisiin Suomi 100 -viineihin, kuten Wine Gallery Suomi 100 -samppanjaan. Keittiömestari Arto Rastas on suunnitellut viinien ympärille Juhlat kaupungissa ja Juhlta maalla -menut, joista festareilla on tarjolla pieniä herkkupaloja viinien kanssa nautittavaksi.

Suuren suosion saaneen cocktail loungen valikoimasta löytyy herkullisia matala-alkoholisia drinkkejä sekä juomasekoitusuutuuksia.

Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy ja edullisimmillaan viinejä voi maistella 1 eurolla / 4 cl annos.

Mikä Viini! -festarit 2017

Aika: 20.-21. syyskuuta

Paikka: Vanha Ylioppilastalo, Mannerheimintie 3, Helsinki

Avoinna: ke - to 20.-21.9. klo 16.00 - 20.00


Samuil Angelov kansainvälisen sommelier-liiton, ASI:n hallitukseen!

A.S.I., Association Sommelier International, kokoontui viime viikonloppuna Bordeaux´ssa ja vieraita oli paikalla yli 50:stä maasta. Kokouksen tärkein osa oli uuden puheenjohtajan ja hallituksen valinta. Puheenjohtajan valtikka siirtyi argentiinalaiselle Andres Rosbergille ja hallituksen varainhoitajan sijaiseksi nimettiin Murusta tuttu sommelier, Samuil Angelov.

A.S.I. on vuonna 1969 perustettu sommelier-yhdistysten kattojärjestö, jonka päätehtävänä on edistää sommelierien ammattitaitoa koulutus- ja kilpailutoiminnan kautta. ASI:n agendalla on myös yhdistää eri maiden viiniasiantuntijat ja sommelierit keskenään, ja se on ainoa OIV:n (l'Organisation internationale de la vigne et du vin) tunnustama sommelier-liitto.
Kuva: Jean Bernard


Trophée Laroche the Best Sommelier of Finland 2017 on Taneli Lehtonen ravintola Murusta Helsingistä!

Eilisessä finaalissa Hotelli Havenissa kisasivat Tanelin lisäksi Kirsi Seppänen ravintola 1909 Deli & Wine Barista (2.) sekä Juulia Eloranta ravintola C:stä (3.) . Molemmat naisedustajat tulivat Tampereelta haastamaan Tanelia.

Taneli ei ole mikään eilisen teeren poika ja selvisi vankalla kokemuksella ja ammattitaidolla finaalin viidestä tehtävästä. Sommelierien tuli tarjoilla kahdelle asiakkaalle eurooppalainen samppanja-cocktail, korjata viinilista, dekantoida ja tarjoilla punaviini, arvioida viini sekä tunnistaa viisi alkoholia, ja lopuksi laatia viinisuositukset menulle. Vihoviimeisenä tehtävänä oli kaataa magnum-viinipullo 15 lasiin tasan.

Jokaisessa tehtävässä oli aikaa viisi minuuttia ja kylmä hiki nousi ainakin katsomossa. Hienoja suorituksia ja todella jännittävä kilpailu, jolle soisi mieluusti enemmänkin julkisuutta. Ehkä kokkikisojen joukkoon mahtuisi näidenkin ammattilaisten huimia suorituksia!Hieno vihdoinkin saapuvan kevään juhlistaja on Laurent-Perrier La Cuvée Brut, joka löytyy Alkosta hintaan 44,94€.

La Cuvée on yli sadan tarhan sekoitus ja lajikkeita löytyy seuraavasti: Chardonnay 50-55%, Pinot Noir 30-35% ja Pinot Meunier 15-20%. Sokeria on hieman aiempaa vähemmän, 8,5g/l.

Elegantti samppanja, jossa on mahtava tasapaino. Kuin nenä päähän parsan kaveriksi ja ihan vain sellaisenaan. Käy maistamassa Grand Champagnessa Vanhalla tänä viikonloppuna!


Tallink Siljalle uudet laivan viinit, kuohuviinit sekä nimikko-oluet

Tallink Siljan viralliset laivan viinit ja kuohuviinit ovat vaihtuneet. Viinit valitaan laivoille kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Vuoden 2017 toukokuun alusta Tallink Siljan laivan samppanja on Bauchet Brut Champagne 28,90€ (Ranska), kuohuviini Brioso Spumante Extra Dry 8,50€ (Italia), punaviini Zonin Velluto Appasimento 8,50€ (Italia) ja valkoviini Geil Riesling Trocken 8,50€ (Saksa). Laivojen uudet nimikko-oluet ovat Suomenlinnan panimon Bell Porter ja virolaisen Pühaste-panimon Sireen.


Malbec World Day perjantaina 5.5., klo 15-20.00 Vanha Ylioppilastalo Helsinki

Malbec World Day on vuosittainen Argentiinan "oman" lajikkeen juhla, jota on vietetty Helsingissäkin jo vuodesta 2011.

Perjantaina kannattaa koukata Vanhalle, sisäänpääsy on ilmainen ja maistelulipukkeet 2,50€/kpl.

Maahantuojista mukana: AMKA, Astra Wines, BBWINES, Hartwa-Trade, Haugen-Gruppen, Kespro, Social Wines, Uniq Drinks Finland, Viinimaa (Altia, Alpha Beverages & Wennerco), Vinetum Oy, Nordic Cellars Oy, VCT Finland Oy, Vinum ja Winestate.

Winestudion kuohuviinisokossa 27.4. maistettiin seuraavat viinit neljän sarjoissa. Sarjansa voittajat löytyvät listalta tummennettuina:

1.Mionetto Prosecco Brut Magnum, Treviso DOC, Italia, 24,90€ 1,5 L

2.Tommasi Perla Apassionato Brut, Italia, 11,89€

3.Brinkhall´s Sparkling Brut, Suomi, 25,00€

4.Rotari Riserva Brut 2013, Trento DOC, Italia, 14,49€

********

5.Lindauer Cuvée Brut, Uusi-Seelanti, 12,95€

6.Bollinger Special Cuvée, Champagne, Ranska, 56,40€

7.Pongrácz Méthode Cap Classique Brut, Western Cape, Etelä-Afrikka, 15,30€

8. Marchese Antinori Cuvée Royale Brut, Franciacorta DOCG, Italia, 26,86€

*********

9. Astoria Fashion Victim Rose Extra Dry, Italia, 11,80€

10.Villa Conchi Rosé Cava Brut, Espanja, 11,38€

11.Lindauer Rosé Brut, Uusi-Seelanti, 12,79€

tasapisteet

12. Bollinger Rosé Brut, Champagne, Ranska, 69,70€


Saksan Viinitiedotus järjestää keväällä 2017 seitsemännen kerran jo perinteeksi muodostuneet Riesling & Spätburgunder -viikot. Tänä vuonna viikoille osallistuu yli 40 ravintolaa Helsingistä, Kirkkonummelta, Turusta, Lahdesta, Tampereelta, Mäntästä, Jyväskylästä, Kuopiosta ja Kotkasta. Viikkoja vietetään varsinaisesti 8 .-20.5.2017 välisenä aikana, mutta jotkut ravintolat saattavat viettää jopa kampanjakuukautta pidempiä viikkoja ja jokunen hieman lyhyempää.
Lisätietoja: www.rieslingviikot.fi

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2017 valittu!

Mattias Åhman ravintola Bhogasta Göteborgista on palkittu Vuoden Kokki 2017-tittelillä.

Vuoden Kokki 2017 -finalistit valmistivat kaksi lämmintä pääruokaa kahdelletoista hengelle, jonka lisäksi heitä odotti yllätystehtävä. Vuoden Kokki 2017 -kilpailun yllätystehtävän päätuomari Eero Vottonen kertoo, että voittaja oli omaa luokkaansa. "Annoksissa oli selkein makuprofiili ja ne olivat teknisesti onnistuneita."

Kovatasoisessa kokkikilpailussa toiseksi sijoittui Teemu Boman (ravintola Finnjävel) ja kolmanneksi Ville Korhonen (ravintola Savoy).

Vuoden Tarjoilija 2017 on Ronny Malmberg Ravintola Farangista. Kisassa mitataan maamme ravintola-ammattilaisten taidot kattamisesta juoman ja ruoan yhdistämisen kautta asiakaspalveluun saakka. Tämän vuoden voittaja osoitti vahvuutta niin asiakaspalvelussa kuin teknisissä taidoissa. Tiukassa kilpailussa toiseksi tuli Noora Sipilä Ravintola Murusta ja kolmanneksi Heidi Martikainen Ravintola Solnasta.


Samppanjaa ja taidetta tiedossa!

Suomen tunnetuimman taidegraafikon Erik Bruunin näyttely sekä Essi Avellanin samppanjaristeily M/S Viking Gracella

M/S Viking Gracella voi kokea tuulahduksen taidetta, kun kuuluisan taidegraafikon Erik Bruunin näyttely saapuu Itämeren aalloille. Risteilymatkustajat pääsevät nauttimaan matkailu-, kaupunki- ja luontoteemoistaan tunnetun Bruunin näyttelystä Turku-Tukholma-reitillä 21.4.-4.6.2017.

Samppanja kuplii 19.5. samalla laivalla, kun Essi Avellan johdattaa samppanjan ystävät hyvän ruoan ja juoman kuplivaan liittoon.

Luvassa samppanjaluento ja tasting Master Class -tilaisuudessa. Risteily alkaa herkullisella 4 ruokalajin samppanjaillallisella. www.vikingline.fi

Ravintola Olon pop up -menu Silja Serenadella 27.- 28.4.2017

Ravintola Olon keittiömestari, Kokkien Kokki 2016 Jari Vesivalo sekä Silja Linen ravintolatoimenjohtaja, Kokkien Kokki 2015 Matti Jämsén suunnittelevat ainutlaatuisen yllätysmenun Silja Serenaden Bon Vivant -ravintolaan kahdeksi päiväksi huhtikuun lopussa. Pop up -menu on tarjolla vain 27.-28.4. ja Kokkien Kokit ovat itse paikan päällä laivassa toteuttamassa illat.

Menuvaihtoehtoja on Olosta tuttuun tapaan kaksi; lyhyempi ja pidempi. Lyhyempi menu koostuu viidesta ruokalajista ja pidempi kattaa koko listan. Lyhyempi maksaa 64€ (viineineen 125€) ja pidempi 85€ (viineineen 150€).

Gustave Lorentz korkkasi parsakevään

Pascal Schielé piipahti kertomassa Gustave Lorentzin viinitalon kuulumisia. Samalla maisteltiin Meripaviljongin valkoiset parsat Lorentzin uutuuden, Cuvée des Aspergesin (13,98€) kanssa. Tämän hedelmäisen ja kukkean viinin jälkeen päästiin roséviinien ääreen, joiden huimasta suosiosta Lorentzkin haluaa osansa. Ja syystä - talon upea Le Rosé Pinot Noir olisi tyrkyllä Suomeenkin, magnum-pullossa n. 32 eurolla. Pidetään peukkuja.

Upea on myös rosékuohuviini, joka on kypsynyt hiivasakan kanssa 14-20 kk. Punaista hapokasta metsämarjaa hienoilla hapoilla. Herkullinen ja hyvin samppanjamainen.

Pascal uskoo Alsacen Pinot Noir-tulevaisuuteen. Kokeile luomusarjan Evidence Pinot Noir 2014, jos ravintolassa kohdalle sattuu. Kepeästi tammitettu ja elegantin hedelmäinen, monikäyttöinen viini.

Talon helmi on Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2008, jota maistellaan torstaina myös Winestudion Alsace-illassa. Suurissa vanhoissa tammiastioissa hiivasakan 10-11 kk kanssa kypsynyt viini on upeasti kehittynyt, mineraalinen ja petrolinen klassikkoriesling, jolle voi povata potentiaalia vielä hyvin kymmenen vuotta. 32,90€ verkkokauppa. Très bien!


Keväisiä unelmia!

Dream Vintages-kokoelma on André Clouet'n ensimmäinen Blanc de Blancs-samppanjasarja. Rypäleet tulevat Côte de Blancsin Grand Cru- tarhoilta.

Sarjaan kuuluvat vuosikerrat 2002, 2005, 2006, 2008 ja 2009. Jokaisella vuosikerralla on sen luonnetta ja makumaailmaa kuvastava väri etiketissä. Myynnissä 17.4. alkaen valikoiduissa Alkoissa sekä verkkokaupassa. Hinta 54,90€.


Palkittu viinintekijä Kevin Arnold kävi muistuttamassa, kuinka hyviä viinejä Etelä-Afrikassa osataan tehdä.

Waterford Estaten viineissä on huima hinta-laatusuhde ja onneksi useita viinejä saa Suomesta.

2015 Pecan Stream Sauvignon Blanc Elginin viileiltä tarhoilta, on mineraalinen ja elegantti viini. Siinä hienostunut yrttisyys ja vain aavistus mustaherukan lehteä rakentuvat ryhdikkään hapokkuuden kanssa täydelliseksi paketiksi. Vakiovalikoimassa, 12,99€. Löytö!

2014 Waterford Elgin Pinot Noirin kanssa olisin vaikeuksissa sokkomaistajaisissa. Tyylikäs, kukkea ja hyvin ranskalaistyylinen pinot löytyy Arkadiasta sekä verkkokaupasta, 27,95€. Joisin nyt tai säästelisin kepeästi muutaman vuoden.

2012 Kevin Arnold Shiraz on saanut hieman lisämausteita Grenachesta (8%) sekä Mourvèdresta (4%). Kehittynyt shiraz, jossa on vivahteikkuutta, yrttejä, mausteita sekä tummaa tyylikästä marjaa. Hieno viini löytyy Arkadiasta ja verkkokaupasta, 29,93€.

Jälkiruokaviiniä saamme vielä odotella, mutta se kannattaa.

 

Laivojen mestarikokit suunnittelivat Silja 60 -juhlamenun

Silja Linen juhlavuoden kunniaksi laivoilla on tarjolla neljän Silja Linen laivan keittiöpäällikön suunnittelema juhlamenu 1.4. alkaen. Menusta saa nauttia vuoden loppuun saakka.

Menussa vaalitaan menneiden vuosikymmenten suosikkiannoksia vanhoja reseptejä kunnioittaen, nykyaikaisella twistillä. Päämestarina hommassa on häärinyt Matti Jämsén.

Silja 60 -juhlamenu on tarjolla laivojen Tavolata-ravintoloissa. Menu 59€, viineineen 87€.

Viinit tulevat pääosin Château Carsinilta, joka on virallinen Suomi-100 yhteistyökumppani.


Maanantainälkään Carelian Isännän menu

Careliassa on maanantai-iltaisin tarjolla Isännän menu, kohtuuhintainen kolmen ruokalajin kokonaisuus, 29€. www.ravintolacarelia.fi

Muista myös ravintolan viini-illat:

Huhtikuun 3. Champagne

Toukokuun 8. Franken (Stefan Vetterin viinit)

Viini-illat alkavat klo 18.30.

Ai mitä viiniä parsan kanssa?

Gustave Lorentz Cuvée des Asperges 2016, 13,98€ tilausvalikoima

Hedelmäinen, hapokas ja puhdaspiirteinen Pinot Blanc & Pinot Auxerrois. Kepeän kukkainen ja sitruksinen aromimaailma. Raikas.

Tykkään ja meinaan kääräistä parsat jamón serranoon sekä raapaista pinnalle pecorinoa. Samainen viini on maistossa parsojen kera Winestudion Alsace-illassa 6.4., jossa testataan parsaa kolmella eri tavalla valmistettuna huippuviinien parissa.

Rymättylässä tuoksuu omenaviini - Brinkhall Sparkling avasi ovensa.

Maaliskuussa päästiin maistamaan kotimaisista omenoista valmistettua jääviiniä Rymättylän Röölässä. Sen lisäksi innolla odotellaan juhannukseksi markkinoille tulevaa kuohuviiniä, joka on tehty perinteisellä samppanjamenetelmällä ja kypsytetty hiivasakan kanssa 6 kuukautta. Viini on tulossa jakeluun Alkoon.

Brinkhall Sparklingin vetäjä, ranskalainen Jean-Marc Hering on ollut Suomessa 12 vuotta ja heräsi pari vuotta sitten miettimään, mitä tehdä puutarhan ylijäämäomenille. Soitettuaan sukulaisille Champagnen alueelle, syntyi idea kuohuviinin valmistamisesta, ja nyt omenoita ostetaan 5000 puun tarhalta Järvenperästä viinituotantoon.

Brinkhall´s Eeva jääviini on kypsytetty konjakki- portviini- tai moscateltynnyreissä 8 kuukauden ajan. Jokainen tynnyri antaa viinille oman arominsa ja viinit on nimetty C, P ja M-merkinnällä käytetyn tynnyrin mukaan. Eevat C, P ja M ovat myynnissä tilalla sekä ravintoloissa tällä hetkellä. Pullohinta paikan päällä on 25€ 0,375 l.

Juhannuksena myyntiin tulevan kuohuviinin hinta on samoilla tietämillä ja se kuuluu Suomi  100-vuotisviineihin.


Viking Line panostaa kasvisruokaan

Saaristoluonnon kunniaksi Viking Linella vietetään Vihreää kevättä -teemaviikkoja 3.4.-31.5.2017.

Viikoilla nostetaan esiin ympäristöä sekä vihreitä arvoja ja makuja. Laivoilla on tarjolla täysin vegetaarinen Spring & Green -menu, joka perustuu pohjoisen luonnon raaka-aineisiin fine dining-tyyliin.

Vihreää kevättä -teemaviikot ovat osa Viking Linen Suomi 100 -yhteistyötä, jonka tavoitteena on kerätä 50 000 euroa Itämeren tutkimukselle.

Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä juhlitaan italialaista viiniä ja ruokaa 10.-11. maaliskuuta. Rakkaudella Italiasta - La Dolce Vita tarjoaa huikean kattauksen italialaisia viinejä.

Tapahtumassa on myynnissä muun muassa antipasto-lautasia, pastaa, pizzaa ja jälkiruoaksi sisilialaisia cannolleja.

Viini-lehden järjestämä tapahtuma on kaikille avoin ja sisäänpääsy on maksuton. Maistelulasin vuokra 8 €, josta palautettaessa saa takaisin 5 €. Juomien ja ruokien maistelu tapahtuu maksukortille ladattavilla digilipukkeilla. Digilipukkeen hinta on 2,50 €/kpl. Digilipukket ja maistelulasin vuokra ladataan maksukortille lipukepisteellä, joissa lataamisen voi maksaa pankki- ja luottokortilla sekä käteisellä. Maksukortin latausmaksu 2 €/kpl veloitetaan vain ensimmäisellä latauskerralla.


GRAND CHAMPAGNE HELSINKI 2017 LÄHESTYY - VANHA YLIOPPILASTALO 11.-13.5.! LIPUT OVAT MYYNNISSÄ.Tänä vuonna tavoitteena on saada 4000 samppanjanystävää paikalle kuplia pullistelevaan Vanhaan Ylioppilastaloon. Maistettavana on yli 200 samppanjaa! Ilmoittaudu luennoille ja varaa lippusi ajoissa www.grandchampagnehelsinki.fi